Szorb delegáció magyarországi látogatása

Forrás: [lduaktuell]

Három hónappal ezelőtt a németországi Nebelschützben megalakult “A szorb kisebbség képviseletéért” nevű csoport azzal a céllal, hogy a szorboknak is legyen demokratikusan megválasztott érdekképviseletük.

A szorb egy nyugatszláv nép a Lausitzban: Szászországban a felsőszorbok, Brandenburgban az alsószorbok/vendek élnek. A mintegy 60 000 szorbot jelenleg a “Domowina” nevű ernyőszervezet képviseli.

A nemrég megalakult csoport 5 tagja június 28-án és 29-én tartózkodott Magyarországon Dr. Martin Walde vezetésével, aki a Bautzeni Szorb Intézet tudományos munkatársa. A látogatásuk célja, hogy a kisebbségi önkormányzatiság “magyar modelljéről” tájékozódjanak. Itt tartózkodásuk alatt találkoztak Pilisvörösvár polgármesterével és a német nemzetiségi önkormányzat tagjaival. Ezen kívül lehetőségük volt a város kulturális életébe is bepillantani, különböző nemzetiségi egyesületek tagjaival beszélgetni. A rövid látogatás programjában szerepelt a város egyik német nemzetiségi óvodájának és a Schiller Gimnáziumnak a megtekintése, melynek során a delegáció tagjai bepillantást nyertek a nemzetiségi intézmények életébe. Végül a vendégek találkoztak Heinek Ottóval, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökével, az MNOÖ Hivatalában, amelyen részt vett Michael Harig, Bautzen járás elöljárója is.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo