Joseph Campbell: Die Mitte ist überall



Mindennap mítoszok vesznek körül bennünket, csak nem mindig figyelünk fel rájuk. Filmekben, könyvekben, a képzőművészetben állandóan mitikus archetípusokkal találkozunk. Joseph Campbell az egyik legismertebb mítoszkutató volt. Utolsó könyvében a mítosz, a vallás és a művészet nyelvét vizsgálja.

campbell360

A kiadvány alapját egy szimpózium képezi, amelyen Campbell Rusty Schweickart űrhajóssal együtt adott elő. Campbell előadásában úgy foglalt állást, hogy a világűr újonnan megismert eseményeinek, mint például az ősrobbanásnak, megvannak a maguk megfelelői az egyes egyénekben, ebből egy új mitológia építhető fel. A kötet bemutatja a mítoszok funkcióit is.

A metaforák Campbellnél kiemelt fontossággal bírnak: a leghosszabb fejezet – a szimpóziumon tartott tulajdonképpeni előadás – címe Metafora mint mítosz és vallás. Ebben a szerző a zsidó-keresztény hagyományt több keleti vallással veti össze és megállapítja, hogy utóbbiaknál sokkal inkább a belsőhöz kötődik az isteni természet, azaz magától a személytől függ.

Campbell utolsó munkája (eredeti címe: The Inner Reaches of Outer Space) érdekes olvasmány azoknak, akik szívesen elmélyednének a mitológiában és szeretnék jobban megérteni a vallás és a mítoszok összefüggéseit.

Joseph Campbell: Die Mitte ist überall. Die Sprache von Mythos, Religion und Kunst (A belső mindenhol ott van. A mítosz, a vallás és a művészet nyelve)
München : Kösel, 1992.
192 o. : ill.
Nyelv: német

Ajánlott hírek