Daniel Kehlmann: Die Vermessung der Welt

Forrás: Bibliothek.hu

Több dolgon mérhető le, mennyire jó egy könyv. Kedvező kritikákat írnak róla, rangos díjakra nevezik vagy iskolai tananyag lesz belőle. Daniel Kehlmann regényére mindezek jellemzők. Ezeken túl humoros és tanulságos is.

vermessung360

Az első ízben 2005-ben megjelent regény a matematikus Carl Friedrich Gauß és a természettudós Alexander von Humboldt részben fiktív kettős életrajza illetve kapcsolatuk története. Humboldt igazi felfedező, míg Gauß életét a nők és a tudomány között osztja meg. A két főszereplő mellett a Napóleon utáni német politikai helyzet is fontos szerepet tölt be a műben.

A Die Vermessung der Welt nagy siker volt. 37 héten keresztül vezette a Spiegel bestsellerlistáját, sőt, második volt a világszerte legtöbb példányban eladott könyvek között 2006-ban, valamint jelölték a Német Könyvdíjra is. A kritika is kedvelte, még Marcel Reich-Ranicki is elismerően írt róla.

A könyv kötelező olvasmány több német államban, megjelent hangoskönyvként és rádiójátékként is. Bár több részkérdésben megkérdőjelezik hitelességét, egyértelműen egyike az utóbbi évek legnagyobb német nyelvű könyvsikereinek.

Daniel Kehlmann: Die Vermessung der Welt (A világ fölmérése)
Reinbek : Rowohlt, 2006.
302 o.
Nyelv: német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo