Zwischen Bazar und Weltpolitik: Ujvári Hedvig könyvbemutatója a Magyarországi Németek Házában

Forrás: Zentrum

2011. november 15-én Ujvári Hedvig germanista a Magyarországi Németek Házában mutatta be Zwischen Bazar und Weltpolitik. Die Wiener Weltausstellung 1873 in Feuilletons von Max Nordau im Pester Lloyd (Bazár és világpolitika között. Az 1873-as bécsi világkiállítás Max Nordau Pester Lloydban megjelent tárcáiban) című könyvét. A bemutató nézői a korabeli magyarországi német nyelvű médiáról, a tárcák szerzőjéről és magáról a világkiállításról szerezhettek információkat.

Az előadás első részében Max Nordau került bemutatásra. Az újságíró, aki a világkiállítás idején mindössze 24 éves volt, zsidó családból származott, orvostudományt tanult, de elsősorban újságírói és cionista tevékenységéről lett ismert. Főleg tárcákat írt, a bécsi világkiállításról 100 cikket küldött a Pester Lloyd számára.

IMG_1520

Az ismertetett könyv hat témakörre osztja Nordau cikkeit: a kiállítás előkészületei, egy bizonyos tematikával foglalkozó írások, országkiállítások, államfők fellépései. a bécsi mindennapok és a világkiállítás vége.

A rendezvény résztvevői sok mindent megtudhattak a kor német nyelvű médiumairól: a Pester Lloydról és más lapokról, ill. arról, miért olvasták többen a német nyelvű újságokat.

A világkiállítást többféleképpen ítélik meg. Ugyan alapvetően megváltoztatta Bécs városképét, de – amit Nordau is kiemelt – pénzügyileg katasztrofális volt és kevesebb érdeklődőt vonzott Bécsbe az előzetes várakozásoknál.

Ujvári Hedvig Berlinben, a Frank & Timme kiadónál megjelent könyve Nordau valamennyi a világkiállításról írt tárcáját tartalmazza kommentárokkal és egy részletekbe menő bevezetővel ellátva.

A rendezvényt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Nemzetközi Kulturális Kapcsolatok Intézete támogatta.

ujvari_cover

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo