Irodalom az identitáserősítés szolgálatában

Forrás: Zentrum

Fiatal versmondók közeledése a német, illetve német nemzetiségi kultúrához és identitáshoz

IMG_6093

Az út az egyéni identitásig általában hosszadalmas, változásokkal, irányváltásokkal teli folyamat. Ehhez járul, hogy az “identitás”, “nemzetiség”, “nemzeti hovatartozás” és “állampolgárság” sok fiatal számára csupán az állampolgári ismeretek tantárgyból ismerős. A szülői ház és az iskola feladata ezért, hogy ezeket a fogalmakat tartalommal töltse meg. Különösen a vegyes házasságból született fiataloknál van különös jelentősége a kérdésnek: Ki vagyok? Hogyan határozom meg az önmagam? Hogyan definiálom az identitásom? A Fejér megyei Mór környéke etnikailag sokszínű, ezen belül az egykori német vásárváros és régi-új járási székhely a magyarországi német kisebbség fontos központjai. Itt mindig lehet utakat és lehetőségeket találni, a fiatalokat elvezetni a saját identitásuk megtalálásához.

10 óra van ezen a téli reggelen, 66 diák vár izgatottan nagy fellépésére a móri Táncsics Mihály Gimnáziumban. Egyeseknek ez az első alkalom, mások már rutinosabbak. 66 fiatal (általános- és középiskolások) Mórról és környékéről, valamennyien egyéni kapcsolatot kerestek és találtak a német nyelvű irodalommal.
Kettő közülük Góbi Soma (Petőfi Sándor Általános Iskola, Mór, 8 évfolyam) és Horváth Krisztián (Táncsics Mihály Gimnázium, Mór, 10 évfolyam). Soma egy Quiz című modern verset választott, Krisztián pedig a 18. századi osztrák szerző Alois Blumauer Der reiche Mann című klasszikus költeményét. “Egyszerre voltam izgatott és kíváncsi, még ha nem is először vettem részt ezen a szavalóversenyen” – nyilatkozott a gimnazista a rendezvény után. “Ez a rendezvény megerősítette az magabiztosságomat és egyfajta harci szellemet ébresztett fel bennem” – hangsúlyozza ki a csákvári iskolás.

Soma számára ez a Magyarországi Németek Országos Önkormányzat Regionális Irodája, a Móri Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Fejér Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége által szervezett verseny az első effajta megmérettetés volt életében. Mégis sikerült megmutatnia, hogy eljutott a modern vers mélyebb értelméhez. Ő a nyolcadik osztályosok, míg Krisztián a középiskolások között ért el első helyezést, így mind a ketten március 23-án, Mosonmagyaróváron a nyugat-magyarországi regionális döntőben bizonyíthatják tudását.

IMG_6068

Olyan feladat ez, amely tájnyelvi szavalókat kíván. A nagy- és dédszülők nyelvén előadni egy verset valódi kihívás, egyben óriási esély. “Ez a verseny módot nyújt a fiataloknak arra, hogy ne csak a német nyelv és a tájnyelv nyelvészeti sajátosságaival foglalkozzanak, hanem az irodalommal is. Többször magyarországi német műveket választanak, melynek nagyon örülünk” – hangsúlyozza Erdeiné Négele Erzsébet nemzetiségi munkaközösség-vezető, aki Ivanicsné Sing Máriával kalauzolt a nap folyamán és a végén a díjakat átadta.

Megvan rá az esély, hogy új tapasztalatokat és bepillantást nyerjünk a német nyelvű irodalomba (különös tekintettel a magyarországi német tájnyelvi irodalomba). Bepillantást, ami abban is segíthet, hogy eljussunk a saját identitáshoz. Egy olyan identitáshoz, ami ma ugyan magánügyként kezelendő és állandó változásnak van kitéve, mégis kapaszkodót nyújthat és kell nyújtania rohanó világunkban a fiatalok számára.

Szerző: Richard Guth, német nyelvi lektor

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo