Thomas Mann: Der Erwählte. Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull

Forrás: Bibliothek.hu

Thomas Mann minden idõk egyik legjelentõsebb német írója, Néhány mûve kötelezõ olvasmány az iskolában, mások kevésbé ismertek. Utóbbiak közé tartozik két kései mûve, A kiválasztott (Der Erwählte) és az Egy szélhámos vallomásai (Felix Krull) is.

mannerw360

A kiválasztott a Gesta Romanorum középkori legendagyûjteménybõl származó történeten alapul. Hõse Gregorius, aki vérfertõzõ testvérek gyermekeként jön világra, késõbb pedig feleségül veszi tulajdon édesanyját. Mégsem tagadtatik meg tõle Isten kegyelme. Mann korábban is foglalkozott ezzel a történettel: a Doktor Faustusban a fõhõs, Adrian Leverkühn zenemûvet írt belõle. A regény stílusa könnyed, ironikus, de követi a klasszikus legendamesélés szabályait.

Az Egy szélhámos vallomásai befejezetlen alkotás. Thomas Mann már az 1910-es években elkezdett rajta dolgozni, de csak az 1950-es évek közepén jelent meg. Hõse, Felix Krull egy szélhámos, bûnözõ, de nem lehet rá haragudni. A rokonszenves fõszereplõ – egyfajta pícaróként – a világ számos táját beutazza. A Felix Krull ebben a formájában is nagyon szórakoztató, nem csoda, hogy sorozat formájában meg is filmesítették.

A két regényt Thomas Mann mûvészetének valamennyi kedvelõjének ajánljuk, különösen azoknak, akik szeretnének tõle valami könnyedebbet is megismerni.

Thomas Mann: Der Erwählte. Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull. Thomas Manns gesammelte Werke Band 8 (A kiválasztott. Egy szélhámos vallomásai. Thomas Mann egybegyûjtött mûvei 8. kötet)
Berlin : Aufbau, 1956.
674 o.
Nyelv: német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo