Faustspuren – filmvetítés a Budapesti Német Iskolában

Forrás: Zentrum

2011. szeptember 29-én és 30-án a theaterwandel kreatív-csoport Fausstspuren című színielődásának videográfiáját mutatták be a Budapesti Német Iskolában. A produkció Johann Wolfgang Goethe Faustjának második részét dolgozza fel. A Faustspuren ősbemutatójára még 2009 januárjában került sor. A videográfia segítségével a theaterwandel nagyobb közönséghez szeretné eljuttatni az előadást. Németül beszélőket, különösen fiatal külföldiek szólítanak meg, interkulturális párbeszédre invitálva őket.

A theaterwandel Raphael T. Musiol rendező és produkciós vezető kezdeményezéséből alakult ki, azzal a céllal, hogy innovatív művészeti együtthatások segítségével klasszikus, de egyben aktuális anyagot élő módon közvetítsen. Kultúrára nevelés fogyasztás és kommercialitás helyett, együttműködés konkurenciaharc helyett, ezek a társulat fő jellemzői, és érezhető volt mindez a Faustspuren előadásán is. A németországi Kunst- und Ausstellungshalle-ban rendezett ősbemutató óta a multidiszciplináris előadás számos bel- és külföldi helyszínen került előadásra. Most a videográfia újra útra kelt.

A filmbemutató két részből áll: az elsőben bemutatkoznak a színészek, és elmondják gondolataikat a darabról, illetve a darabbal való munkáról, a második maga az előadás. Aki nem ismeri a Faust második részét, annak nagy segítséget nyújt a bevezető klip. Abban ugyanis nemcsak kellemes módon adnak át némi előismeretet, egyben fel is oldják a nehéz darabbal szembeni gátlásokat. Ahogy a nézők átérzik, hogy a színészek is megküzdenek a szöveggel és újra meg újra fel kell dolgozni a tartalmat, már örömmel várják a rá következő interpretációt és kedvet kapnak, hogy megformálják saját gondolatait a műhöz. A vetítés mellé a diákok számára tematikus napokat rendeztek.

Maga az előadás különböző művészeti ágak kölcsönhatásából jön létre. A színjátszás mellett a cselekményt élő zene, tánc és akrobatika kíséri. A művészetek együtthatásával létrejövő különböző elbeszélő módok játéka a nézőt beleszippantja a cselekménybe. A videográfiák nem sokszor érik el az eredeti színházi produkciók hatását. Ez azonban különleges élmény volt, megérintett, önmaga részévé tett.

A filmbemutatót követően Raphaul T. Musiol produkciós vezető és Daniel ven Becker médiadramaturg eszmecserére invitálta a nézőket. A diákok érdeklődve vettek részt a beszélgetésen. Ez bizonyíték arra, hogy a Faust a diákoknak nem feltétlenül érdektelen, ha hozzáférhető módon dolgozzák fel.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo