Előadás a kisebbségi médiák helyzetéről a Magyarországi Németek Házában

Forrás: Zentrum

November 14-én Klein Judit, a Magyar Televízió egykori munkatársa a Fiatal Tudósok a Magyarországi Németek Házában sorozat keretében előadást tartott a kisebbségi médiák történetéről. helyzetéről és lehetőségeiről a Magyarországi Németek Házában.

Klein Judit jelenleg doktorandusz az Andrássy Egyetemen, ahol tudományos szinten foglalkozik ezzel a témával. A program a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ három, az Abgedreht! – Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepre készített szpotjával kezdődött. Ezek realisztikusan és humorosan mutatják be a magyarországi németséget, ami nagyon tetszett az előadónak. Előadása kezdetén Klein kihangsúlyozta a tömegmédiumok jelentőségét, mert ezek befolyásolják leginkább világlátásunkat. Az első részben a magyarországi kisebbségi újságírás története került felvázolásra, különös tekintettel a német nyelvű sajtóra. Klein több jelentős sajtóterméket megemlített, például Jakob Bleyer Sonntagsblattját vagy a Freies Lebent, a későbbi Neue Zeitungot.

Az előadónő véleménye szerint a közszolgálati médiáknak pozitív diszkriminációt kell gyakorolniuk a kisebbségek irányába. Több nemzetközi egyezmény szabályozza az ehhez tartozó feladatokat, de szinte lehetetlen ellenőrizni, betartják-e azokat. Míg Magyarországon a rossz anyagi helyzet határozza meg a kisebbségi médiák munkáját, más országokban vannak pozitív példák a kisebbségek megjelenítésére. Két programból tekinthettek meg részleteket a nézők, a svéd számi kisebbség “valóságshow”-jából illetve a Roots című BBC-projektből. Fontos, hogy a a kisebbségeket a népszerű tévéprogramokban is megjelenítsék. Ugyan a tévétársaságok az egyes kisebbségeket homogén nézőközönségnek tekintik, azok éppannyira sokrétűek, mint a többségi társadalom.

Az előadás után feltették a kérdést, hogy az azonos háttérrel rendelkező magyarországi kisebbségi médiák azonos színvonalú munkát végeznek-e. Klein szerint nincsenek komoly eltérések, épp az instabil keretfeltételek miatt. Egy másik néző a magyar kisebbségi televíziózás utóbbi évtizedeit hanyatlásként látta, és azt kérdezte, van-e innen kiút. Az előadó azt felelte, hogy ehhez magának a médiumnak, a közösségnek és a politikának is aktivizálnia kell magát. Egy további kérdésre Klein azt felelte, talán az online médiák lehetnek a kisebbségi újságírás jövője.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo