Német kisebbségek írnak a kancellár asszonynak – Stratégiát és előretervezést szeretnének

Forrás: Zentrum

Néhány nappal ezelőtt 13 német kisebbség képviselői találkoztak Berlinben a Német Kisebbségek Munkacsoportjának (AGDM) 22. találkozóján. A Munkaközösség az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának (FUEV) valamennyi német kisebbségét fogja össze – a FUEV 32 európai országból érkező több, mint 90 tagjával Európa autochton nemzetiségeinek legnagyobb csúcsszervezete.

Az AGDM elnöke, a magyarországi német Dr. Koloman Brenner pozitívan értékelte a találkozót. “Az európai német kisebbségek sok mindben jelentősen eltérő kiindulási helyzete dacára erős a szolidaritás csoportunkban. Napjainkban valamennyi német kisebbség a saját jövőjéért aggódik. Épp ezért igyekszünk közvetlen kapcsolatot keresni a német kormánnyal, hogy együtt mérlegelhessük, hogyan tudjuk az európai német kisebbség jövőjét biztosítani, eközben észrevehetővé téve kompetenciáinkat és jelentőségünket Németország számára”. nyilatkozta Brenner. 27 országban él német, illetve német ajkú kisebbség. Csupán a romák találhatóak meg több országban.

Dánia, Észtország, Grúzia, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Moldávia, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna német kisebbségeinek AGDM-képviselőit a berlini Bundeshaus épületében parlamenti fogadáson látták vendégül, amelyen az ülésnapokat kihasználva néhány stratégiai állásfoglalást fogalmaztak meg.
“Közvetlenül a kancellár asszonyhoz és minden fontos grémiumhoz fogunk fordulni”, nyilatkozta Brenner, majd hozzátette: “Nem szeretnénk, hogy félreértsenek bennünket. Hálásak vagyunk a különböző német szövetségi kormányoknak az évek során nyújtott támogatásaiért. A Németországhoz, a német nyelvhez és a német kultúrához fűződő kapcsolat munkánk kulcseleme, ezáltal is állunk hazáinkban, ahol a német kisebbséghez tartozók németeknek számítanak, szoros kapcsolatban Németországgal. Ezért is tartozunk hatalmas köszönettel Dr. Bergner kisebbségi megbízottnak és államtitkárnak, hogy lehetővé tette számunkra a parlamenti fogadást és azon személyesen részt is vett”, mondta Brenner.

Hans Heinrich Hansen FUEV-elnök a parlamenti fogadáson tartott beszédében kiemelte: “A német kisebbségek az 1989/1990-es változás után nem alakultak át amolyan ötödik hadoszloppá, amitől egyes közép- és kelet-európai államok féltek. A német közösségek sokkal inkább elismert partnerek és az egyes társadalmakban gazdagító tényezői lettek. Jómagam is sok éven keresztül voltam egy ilyen kisebbség elnöke – Dániában. A történelem folyamán szerencsénk volt, A háború után a vasfüggöny nyugati oldalára kerültünk és Dánia gyorsan felismerte – mindössze 10 évvel a háború után -, hogy nem származik belőle kára, ha segíti a kisebbségeket, sőt, eredményes kisebbségeket védő intézkedésekkel az egész ország stabilitásához is hozzájárul. Gyakran kérdeztem magamtól, mi történt volna hazámban, Dániában a német kisebbséggel, ha 40 éven keresztül csak nehéz körülmények között vagy akár tiltott módon ápolhattuk volna nyelvünket és kultúránkat. Ezért, kedves német kisebbséghez tartozó barátaim, akik oly sokan megjelentetek: Tisztelet eme teljesítménynek!”

A Hartmut Koschykkal a Német Szövetségi Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárával, egyben a Verein für Deutsche Kulturbeziehungen im Ausland (VDA) tiszteletbeli elnökével folytatott beszélgetés során született meg az ötlet, hogy évenként egyszer Berlinbe hívják a német kisebbségeket, és közvetlen stratégiai párbeszédet kezdeményezzenek különböző hatóságokkal, a parlamenti frakciókkal és a minisztériumok kal. “Örülünk, hogy Koschyk úr késznek mutatkozik arra, hogy a megfelelő partnereket egy asztalhoz ültesse. Felkaroltuk az ötletet és az AGDM megszavazta, hogy évenként ilyen “stratégiai megbeszéléseket” rendezzünk Berlinben”, nyilatkozta Koloman Brenner.

További információ: www.agdm.fuen.org

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo