Kisebbségügyi államtitkár a Magyarországi Németek Házába látogatott

Forrás: Zentrum

Dr. Christoph Bergner, a német Szövetségi Belügyminisztérium államtitkára, a Szövetségi Kormány kisebbségi megbízottja 2013. március 11-én a Magyarországi Németek Házába látogatott. Az államtitkár a Parlamentben a Magyarországról kitelepített németek tiszteletére rendezett megemlékezésre érkezett hazánkba. Egyben élt a lehetőséggel, hogy a magyarországi németek képviselőivel is találkozzon.

Dr. Bergnert a Magyarországi Németek Házában Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke fogadta. A megbeszélésen részt vettek az MNOÖ bizottságainak elnökei is, így Englenderné Hock Ibolya (oktatási bizottság), Manz József (kulturális bizottság), Dr. Józan-Jilling Mihály (szociális bizottság), valamint Dr. Brenner Koloman, az Európai Népcsoportok Föderalista Uniójának Német Kisebbségi Munkacsoportja elnöke, Schubert Olívia, az MNOÖ hivatalvezetője, Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ igazgatója, Schuth János, a Neue Zeitung és Mayer Éva, a Barátság folyóirat főszerkesztője.

A találkozón olyan projektekről tárgyaltak, amelyet a Belügyminisztérium támogatását élvezhetné. Fontos szerephez jutnak a közösségfejlesztő programok, kiemelten kezelnék a nyelvhasználat segítését. Érdekes projektnek ígérkezik pl. az “Aktív iskola”, mely elősegítené, hogy az iskolák diákjai aktívabban részt vegyenek a helyi közösségek életében. A kiadói tevékenység témakör fontos célkitűzése, hogy pl. Dr. Gerhard Seewann nemrég megjelent kétkötetes “A magyarországi németek történelme” c. munkája magyar nyelven is kiadásra kerüljön.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo