Cserebere fogadom, elviszem a darabom

Forrás: DBU

Öt évre szóló együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön a szekszárdi Magyarországi Német Színház (DBU) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Janus Egyetemi Színháza (JESZ). A dokumentum lényege, hogy a JESZ és a DBU a jövőben rendszeresen kicseréli repertoárjait. Ezzel lehetővé válik, hogy a JESZ bemutathassa előadásait az egyetem Szekszárdon működő karának, a Magyarországi Német Színház rendszeres pécsi fellépése pedig német nyelvű színházi kínálatot biztosít a PTE német szakos és egyéb német nyelvű programjaiban tanuló hallgatóinak.

dbu01

- A mai ünnepélyes szerződéskötés alkalmából egyik kedvenc darabunkat, Lutz Hübnertől a Margit jelenete a 89. oldaltól címűt hoztuk el Pécsre – avat be a részletekbe az egyik ötletgazda. Frank Ildikó, a DBU igazgatója azt mondja, a megállapodás értelmében ezentúl nagyjából havonta szerepelnek majd a JESZ színpadán. – Több okból is fontos és előrevivő nekünk ez a kezdeményezés. Egyrészt ugyanis akár minden darabunkat megnézhetik azok a Pécsett tanuló egyetemisták, akik mindnyájan jól beszélnek németül, és éppen ezért minden bizonnyal sok-sok hasznos gondolatot, érzelmet kapnak útravalóul az előadásainkból. Másrészről pedig azzal, hogy a Janus Egyetemi Színház produkcióinak otthont adunk, bővítjük a kínálatunkat, amivel számunkra nagyon fontos célcsoportot, az egyetemistákat tudjuk megszólítani.

Az egyezményt Pécsett Frank Ildikó, valamint dr. Komlósi László, a PTE rektorhelyettese írták alá, és kézjegyükkel ellátták az egyetem együttműködő intézményeinek vezetői is, így dr. Szendi Zoltán, a PTE BTK Germanisztikai Intézet igazgatója, dr. Ohmacht Róbert, a PTE ÁOK Német Program Bizottságának elnöke és dr. Horváth Béla, a PTE Illyés Gyula Főiskolai Karának dékánja. Az ünnepségen Tóth András Ernő, a Janus Egyetemi Színház művészeti vezetője hangsúlyozta: évek óta tartalmas szakmai és személyes kapcsolatot ápol egymással a két teátrum társulata. Közös kezdeményezésükkel mindkét fél arra törekszik, hogy ezúttal a közönség érdekeit figyelembe véve keressék egymással a kapcsolatot. A legközelebbi “darabcserék” áprilisban lesznek: először a JESZ vendégjátékait – Weöres Sándor: Holdbéli csónakos-át, valamint a PróbaDADA című előadást – tekintheti meg a közönség Szekszárdon, majd pedig még ugyanabban a hónapban a DBU a Franz Kafka: Az átváltozás című elbeszélése alapján készült színpadi adaptációt viszi Pécsre.

További információk:
Móra Viktória művészeti titkár
Tel.: 74/316-533, 74/510-166, email: info@dbu.hu, honlap: www.dbu.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo