Fiatal Tudósok a Magyarországi Németek Házában: Dr. Dácz Enikő

Forrás: Zentrum

2013. március 14-én, csütörtökön, a rossz idő ellenére is ellátogattak néhányan a Magyarországi Németek Házába, hogy meghallgassák Dr. Dácz Enikő “Interetnikus kapcsolatok nyomában három erdélyi újságban a XX. század elején” c. előadását. A fiatal tudós jelenleg az Andrássy Egyetem interdiszciplináris kutatásokat koordináló Duna-Intézetnél kutat.

Az előadás az eddig elvégzett forráselemzések eredményének bemutatója volt és betekintést nyújtott a jelenlegi munkafolyamatba. Dr. Dácz Enikő interetnikus kapcsolatok nyomát kutatja az alábbi három erdélyi újságban: Ellenzék (Kolozsvár), Telegraful Roman (Nagyszeben) és a Kronstädter Zeitung (Brassó). A három város mindegyikében más-más nemzetiségek domináltak (német, román, magyar), ami a híradásokra is hatással volt.

A napi híradások elemzésé és azok címkék szerinti kategorizálása lehetővé tette az újságokban megjelenő beszámolók/tudósítások statisztikai rögzítését. Ez a módszer és kiegészítő kritériumok alkalmazása (a híradás hangvétele pozitív, semleges vagy negatív) rálátást enged a három újságban megjelent témák és azok értékelésének százalékos felosztására.

A három újságban visszatükröződnek a három nemzetiség mindennapjai és interetnikus kapcsolatai. A különböző ábrázolási módok (pozitív, semleges, negatív) elemzésével következtetéseket lehet levonni a polgárok mindennapjaival és megítélésükkel kapcsolatban. Például az újságok részben ugyanazokról az eseményekről tudósítanak, a történteket azonban mindegyik domináns nemzetiség máshogy ábrázolja. Dr. Dácz előadásában különös részletességgel foglalkozott a patriotizmussal és a nemzetiségi fejlődésekkel. A fennmaradó anyag kiértékelése több időt fog igénybe venni.

Az előadás nyomán érdekes beszélgetés bontakozott ki a hallgatóság és az előadó között. Érdeklődve várjuk a kutatás további eredményeit.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo