Az Országos Német Nemzetiségi Vers- és Prózamondó Verseny döntője

Forrás: Zentrum

A magyarországi német általános- és középiskolák számára rendezett szavaló- és prózamondó verseny célja azon diákok kiválasztása, akik az egyes kategóriákban a német nyelvű verseket és prózai szövegeket a leghatásosabban tudják előadni. Ez nem csak az irodalmi németet beszélőkre vonatkozik, hanem a német nemzetiség tényleges anyanyelvét, a dialektust beszélőkre is.

Az Országos Német Nemzetiségi Vers- és Prózamondó Verseny döntőjére 2013. május 17-én immár 9. alkalommal került Budapesten a Német Nemzetiségi Gimnáziumban. A rendezvényt a Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Goethe Intézet támogatták, a főszponzor idén is a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata volt.

Landesrezitationswettbewerb

Az országot – a versenyre benevező diákok száma alapján – három, nagyjából egyforma nagyságú régióra osztották. Ezekből került ki kategóriánként a legjobb 8 versenyző, akik meghívást kaptak a döntőbe.

Horváth Petra, a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola diákja, az irodalmi német (7-8. osztályosok) kategória győztese

A végső megmérettetésen a 6 irodalmi német és a 3 dialektus kategóriában az ország 77 iskolájának 174 diákja bizonyította tudását. Miután a zsűrik kiválasztották a kategóriák helyezettjeit, a NNG csarnokában került sor a hivatalos díjátadóra, ahol az 1. helyezettek még egyszer elszavalták egyik szövegüket a nagyközönség előtt.

Schauer Sára, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja diákja, a nyelvjárás (9-12. osztályosok) kategória győztese

A 7. osztályos és idősebb kategóriagyőztesek részt vehetnek az augusztus 5. és 10. között szervezendő Baden-Württemberg-i körutazáson, melyre az országos versenyek 1. helyezettjei kapnak meghívást.

Az 1-3. helyezett diákok az oklevél és könyv mellett még egy könyvvásárlásra szóló ajándékutalványt is átvehettek. A zsűritagok valamennyi résztvevőnek ajándékcsomagot adtak át.

Kniezl Milán, a Csolnok és Környéke Körzeti Általános Iskola diákja, a nyelvjárás (1-2. osztályosok) kategória győztese

Valamennyi résztvevőnek gratulálunk!

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo