A nemzetiségek újságírónője

Forrás: Zentrum

Ötven év hosszú idő. Ennyi idő alatt az ember olyan sok tapasztalatot, élményt és emléket gyűjt össze, amennyit egyetlen este alatt képtelenség elmesélni. Szeptember 18-án azonban Mayer Éva újságírónő bepillantást engedett életébe. Ennek apropója egy kerek jubileum volt, hiszen az ünnepelt immáron ötven éve tudósít a magyarországi nemzetiségekről.
A rendezvényt a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ szervezte, amely szeptember elejétől a Magyarországi Németek Házában rendezett programokért is felelős. Ez az igen látogatott rendezvény remek kezdésnek bizonyult.

IMG_9277

Mayer Éva sok humorral fűszerezve válaszolta meg az est moderátorának, Ambach Mónikának kérdéseit és elmesélte, hogyan került az egykor sváb, a második világháború után azonban igen vegyes lakosságú Bátaszékről a fővárosba. Budapesten az Eötvös József Gimnázium német nemzetiségi évfolyamán tanult. Az iskolában és a kollégiumban a nemzetiségek keveréke várt rá, itt ismerte meg későbbi kollégáinak egy részét is. Ezt követően jogot hallgatott, de végül más foglalkozást választott, és a Neue Zeitung munkatársa lett. 27 éven át tudósított az újságban a magyarországi német eseményekről, illetve készített interjúkat érdekes személyiségekkel. A visszaemlékezésében Leipold Péter volt segítségére. A Neue Zeitung egykori főszerkesztője elmesélte, hogy az újságírónő milyen elhivatottan dolgozott és mekkora empátiával közelítette meg a legkülönbözőbb témákat. Mayer Éva hozzátette, hogy egy újságíró pályája első állomásának a legjobb egy olyan újság, mint a Neue Zeitung, ahol az újságírás minden területét kipróbálhatja. Az újságírónő köszönetet mondott férjének, Bajtai Lászlónak, aki munkájában is fontos partnere, mindenhova elkíséri, egyúttal személyes fotóriportere is.
Mayer Éva a 90-es években az “Unser Bildschirm” (MTV) számára is forgatott anyagokat. Magyarországi német művészekről készített portréfilmeket. Elmesélte, mennyire új és szokatlan volt számára ez a terület, mégis milyen sokat profitált belőle, mint például amikor munka közben figyelte meg az operatőrt. 1994-ben Ember Máriával közösen megalapította a Barátság című folyóiratot, az ország egyetlen olyan kiadványát, mely a Magyarországon élő összes nemzetiséggel foglalkozik. A rendezvényen Dr. Berényi Mária költő és a Magyarországi Románok Kutatóintézetének igazgatója olvasott fel saját műveiből és megköszönte Mayer Évának, hogy a nemzetiségi írók és költők művei megjelenhetnek a Barátságban és a Barátság-antológiában. “Sose felejtsük el, honnan jövünk” szól Mayer Éva mottója, melyet eddigi pályafutása során mindig szem előtt tartott. Számára a kisebbségek támogatása és képviselete a legfontosabb. 1995 és 2011 között a Fővárosi Német Önkormányzat elnöke és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tagja volt, jelenleg a budapesti Német Óvoda és Iskola Egyesület elnöke és a Neue Zeitung Alapítvány ügyvezetője – hogy felsoroljunk néhányat betöltött pozíciói közül.
A beszélgetést Korb Angéla és Kaltenecker Gábor irodalmi-zenés műsora színesítette.

IMG_9257 (1)

Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi kapcsolatokért felelős osztályvezetője adta át Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár üdvözletét, Leipold Péter pedig átnyújtotta Mayer Évának a Német Nemzetiségi Sajtó-díjat munkásságának elismeréseként. Az újságírónő hangsúlyozta, igen sokat jelent számára, hogy kollégái kitüntették ezzel a díjjal. Számos ember jött el gratulálni, sokan egykori interjúpartnerei közül is jelen voltak az ünnepségen. Karrierjének eddigi öt évtizede azonban korántsem kerek, lezárt történet, hiszen Mayer Évának még sok mindenről van még mit mesélnie és beszámolnia.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo