Képregény a kisebbségi nyelvekről

Forrás: Zentrum

Az Európa Tanács (a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája Titkársága ) a világ első képregényét jelentette meg a “kisebbségi nyelv használata és támogatása a közéletben” témakörben. A kiadvány azokat a 8-12 év körülieket célozza meg, akik regionális vagy kisebbségi nyelvet beszélnek illetve tanulnak.

Képregény a kisebbségi nyelvekről

A kiadvány célja, hogy bátorítsa az olvasókat a kisebbségi nyelv használatára a mindennapokban és a közéletben (azaz a családon és az iskolán kívül), illetve, gyakorolják kisebbségi nyelvi jogaikat, hogy a kisebbségi nyelv az élet minden területén az identitás eleven megnyilvánulása maradjon. A történet mindazon nehézségekkel is foglalkozik, melyekkel az ember a közéletben a kisebbségi nyelv használata során szembesülhet (például a hiányzó kétnyelvűség a média, a kultúra területén, a hivatalokban, szociális intézményekben, üzletekben, valamint a többségi társadalom elutasító reakciói).

Comic über Minderheitensprachen

A képregényt többek közt a kisebbségi nyelvű vagy azt tanító iskolák tudják használni. A függelékben található anyagok segítik a téma feldolgozását az oktatásban és a diákok későbbi projektjeinél kiindulásként szolgálhatnak. A kiadvány letölthető az Európai Tanács honlapjáról, nyomtatott kiadása pedig ingyenesen megrendelhető.

Iskolák, tanárok, ifjúsági egyesületek, könyvesboltok és egyéb kapcsolódó intézmények a képregényt az alábbi e-mail címen ingyenesen rendelhetik meg: minlang.secretariat@coe.int
A rendelésnél a következő információkat adják meg:
- Hány db. nyomtatott német nyelvű kiadványra van szükségük és mikorra?
- Milyen címre szállítsák ki a rendelést?
- Melyik iskolában (név és cím megadása) fogják felhasználni a képregényt?

A megrendelt példányokat előreláthatólag az ősz folyamán fogják kiküldeni.

A képregény innen letölthető >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo