18. Szilézia-szeminárium Lengyelországban

Forrás: Zentrum

Szeptember 25. és 28. között rendezték meg a Groß Stein-kastélyban (Kamień Śląski, Lengyelország) a 18. Szilézia-szemináriumot, melynek vezérfonalát a “Szilézia kulturális öröksége: települések, építészet, emberek, szokások, hagyományok” téma adta.

ambach_monika_Schlesienseminar
Az idei Szilézia-szeminárium különleges volt: számos előadást tartottak, a vendégek között sok ismert ember is helyet kapott. A formája is eltérő volt a megszokottól: a két szemináriumi nap alatt témakörök szerint csoportokra osztották a résztvevőket. Ez nagy mértékben növelte a rendezvény súlyát. Az előadók között voltak a lengyel és német tudományos élet jelentős személyiségei. Magyarországról Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ igazgatója érkezett, hogy beszámoljon a magyarországi németségről, az országos önkormányzat tevékenységéről, külön súlyt fektetve a Zentrum projektjeire.
A csoportosztásnak hála a résztvevők a témakörök széles spektrumából választhattak. Az esti programokat is (Helena Buchner felolvasóestje, kiállítás és filmvetítés) komoly érdeklődés övezte.
A sziléziai kulturális örökség védelméről szóló, 120 fő által aláírt kiáltvány nyomatékosan jelezte a szeminárium témáinak, magának a sziléziai kulturális örökségnek a fontosságát. Mind a látogatók száma, mind az ez évi Szilézia-szeminárium tartalma hozzájárult, hogy a találkozó a Német-Lengyel Együttműködés Házának és partnereinek egyik legsikeresebb kezdeményezése legyen.
A rendezők már most meghívják az érdeklődőket a következő, 2014. szeptember 24. és 27. között megrendezendő 19. Szilézia-szemináriumra.

A szervezők weboldala >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo