In memoriam König Róbert

Forrás: Neue Zeitung

63 éves korában elhunyt Dr. habil. DLA König Róbert grafikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense, a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségének (VUdAK) alapító tagja.

König Róbert 1951. november 3-án született Székesfehérváron. 1975-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola Grafika Tanszékén. Azóta ott tanított a klasszikus grafikai eljárások mestereként. Új eljárásokat dolgozott ki a magasnyomásban, jelentős a falfestmények terén végzett munkássága is. Témaválasztása igen sokrétű, stílusát az organikus dinamika határozta meg. Szorosan kötődött az archaikus német kultúrához és a magyarországi német kulturális örökséghez. Ezekhez kötődő művei szervesen és karakterisztikusan beépültek grafikai összmunkásságába.

König Róbert nemzetközileg elismert művész volt: 1993-ban vendégtanár volt a Hágai Királyi Akadémián, 2013-ban pedig a Munkácsy-díjat vehette át.
Legismertebb művei közé tartozik a felújított bólyi malom óriásszekkója és Dort drunt an der Donau című művészeti albuma a magyarországi németek történetéről. Többek között a Parlament felsőházi folyosóján is volt kiállítása. König Róbert sokat foglalkozott a kitelepítés történetével.

A művészt tavasszal Bólyban, felesége mellé helyezik örök nyugalomra.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo