Duna menti svábok filmszalagon

Forrás: Zentrum

Számos dokumentumfilm foglalkozik a Duna menti svábok 20. századi kitelepítésével és integrációjával, de legtöbbjük csak igen szűk körhöz jut el. Fontos azonban, hogy a többségi illetve a kitelepítetteket befogadó társadalom is megismerje a népcsoport múltját és jelenét. A TeamWERK Produktion projektje nagyban hozzájárulhat ehhez, elsősorban azért, mert a filmet mozikban is vetítik és reklámkampánnyal népszerűsítik.

A projekt története 2009-ben kezdődött, amikor a készítők felvették a kapcsolatot a világ minden táján működő honfitársi csoportokkal. A következő lépésben kiválasztották azokat a visszaemlékezőket, akikkel interjúkat készítettek és ellátogattak szülőhelyükre.

Vágókép a filmből

A három főszereplő három különböző telepítésterületről származik: Michael Kretz (82) Pesthidegkúton, Albert Mayer (78) Perlezben (ma: Szerbia), Ignaz Fischer (83) Temesváron született. Három ember, három sors: Michael Kretz Németországban él, Albert Mayer az Egyesült Államokban talált új hazára, Ignaz Fischer Romániában maradt. Rajtuk kívül több Duna menti svábbal készítettek rövidebb interjút, például a babarci Treitz Évával.

A filmet a TeamWERK Produktion készítette Gerhard Weber rendezésében. A projekt elsődleges célja a televíziós sugárzás, de készült moziváltozat is, melyet majd egy DVD követ. Számos más adó mellett, a Duna TV is beleegyezett, hogy bemutatja a filmet. A dokumentáció ősbemutatójára 2013. december 5-én került sor ünnepélyes keretek között, az előzetes programban többek közt a Babarci Tánccsoport is fellépett.

A Babarci Tánccsoport a díszbemutatón

A filmről és a projektről további információk találhatók a weboldalán és a csatolt dokumentumban.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo