Hatalmas előrelépés?

Forrás: Neue Zeitung

“Nagy érdeklődéssel lapozgatom és olvasom az Önök újságját, hiszen bepillantást nyújt a magyarországi németek kultúrájába és közösségi életébe. Különösen fellelkesített az “Es ruft die Zeit” (Itt az idő!) című vezércikk, amely kiemeli a magyarországi németség háromszoros esélyét, hogy a 2014-es választáson beleszólást nyerjen a politikába, pontosabban hozzászólási és önrendelkezési jogot nyerjen.” Igazán jól esnek Ilse Hehn németországi költőnő sorai, amikor a magyarországi németek egy része még bizonytalan: regisztráljon vagy ne regisztráljon.

Évtizedeken át panaszkodtunk, hogy az 1993-as kisebbségi törvény megvalósítása újra meg újra elbukik a pártok politikai döntés(képtelenség)én. Most adott az esély, hogy saját képviselőt küldjünk a Parlamentbe. Még akkor is, ha nem egészen olyan lett a törvény, mint szerettük volna. Döntenünk kell. Amennyiben regisztrálunk, azaz felvetetjük magunkat a nemzetiségi névjegyzékbe, nem választhatunk a pártlisták közül. Tehát elvették választójogunk és politikai részvételünk egy részét.

Cserébe saját jelöltet küldhetünk a Parlamentbe, aki egyedüli fecskeként nyilván nem tudja elhozni a nyarat a sváboknak. Ám mindössze jelenlétével egyértelművé tudja tenni, hogy Magyarországon is vannak a kisebbségeknek saját érdekeik.

Egyértelmű a válaszom: az űrlapon azonnal jelöljük be A-t és B-t is, tehát regisztráljuk magunkat az önkormányzati és az országgyűlési választásra is németként!

Március 21-éig adott ez a lehetőség / kötelesség!
schuth
Neue Zeitung 7/2014

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo