1994. március 15-én jelent meg először a Barátság

Forrás: Zentrum

Húsz évvel ezelőtt, 1994. március 15-én jelent meg a Barátság kulturális és közéleti folyóirat első száma. Alapítói Ember Mária író, újságíró és Mayer Éva újságíró voltak.  Az alapítók elsődleges célja az volt, hogy a magyarországi nemzetiségek történelmére, hagyományaira, kultúrájára vonatkozó ismeretek közlésével elősegítsék a különböző népcsoportok közötti megértést, elfogadást.
A lap Magyarország egyetlen olyan folyóirata, amely valamennyi kisebbség jelentősebb ünnepeiről, rendezvényeiről beszámol, válogatást közöl a képzőművészeti és irodalmi alkotásokból. Emellett a nemzetiségeket érintő jogszabályok, rendelkezések közlése kapcsán megszólaltat politikusokat, köztisztviselőket és kisebbségi szakembereket is. A folyóirat elérhető továbbá a www.nemzetisegek.hu webcímen, ahol a nemzetiségeket érintő aktuális híreket és beszámolókat is publikálnak.
A szerkesztőség 1995-ben Nyitott Társadalom Alapítvány Soknemzetiségű Társadalom díjat, 2003-ban Kisebbségekért díjat nyert.

A 2014. március 6-án, a Croatica Nonprofit Kft. rendezvénytermében tartott jó hangulatú jubileumi ünnepségen Mayer Éva felelős szerkesztő emlékezett Ember Máriára, felidézte emlékeit, az együtt töltött munkás éveket, a lap elmúlt két évtizedét.
Geiger György, Kossuth díjas trombitaművész egy-egy Csajkovszkij és Rimszkij-Korszakov művel teremtette meg a kiváló alaphangulatot, majd Berényi Mária magyarul és románul olvasta fel verseit. Hadzsikosztova Gabriella színművész Ember Mária 2000-ben fogunk még élni? című kisregényéből és Szécsi Magda önéletrajzi írásából olvasott fel részletet, majd Korb Angéla németül és magyarul adta elő saját verseit. Kormos Sándor pilisszántói szlovák költő kettős minőségben volt jelen: miután felolvasta verseit, a Harmónia Gitáregyütteshez csatlakozott és diákjaival szlovák népdalfeldolgozásokat adtak elő. Milosevits Péter szerb író, műfordító az alkalomra írt versét olvasta fel nagy sikerrel. Az ünneplőket Dr. Latorcai Csaba, helyettes államtitkár köszöntötte.
Az ünnepséget fogadással zárták, ahol egy születésnapi tortával kedveskedtek a jelenlévőknek.

Fotók: Bajtai László

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo