Tömegközlekedési eszköze volt a németeknek az Ulmer Schachtel – százötvenen utazhattak rajta

Forrás: mohacsiujsag.hu

A Dunamenti németek betelepülése című kiállítást nyitott meg dr. Hargitai János kormánymegbízott, a térség országgyűlési képviselője csütörtökön Mohácson a Kanizsai Dorottya Múzeumban.

64393_20140228123758_20140228123758

- Most értettem meg, hogy a 18. században hogyan tudott a három-négyszázezer ember többsége Ulm térségéből aránylag rövid idő alatt áttelepülni hazánkba, hogy az egykoron tömegközlekedési eszközként szolgált, az Ulmer Schachtel kicsinyített mását itt megláttam – mondta Hargitai János a múzeum teraszán kiállított tutajhajóra utalva. – Az eredetileg 30 méter hosszú vízijárművön egyszerre 150 ember is érkezett a Dunán, a szállító alkalmatosságot csak egy útra építették, kikötés után a faanyagát házaik építésére vagy tüzelőnek használták el.

A törökdúlás után elnéptelenedett országrészekben új hazára lelt német lakosságnak országunk szellemi- kulturális- és gazdasági életében betöltött szerepéről részletesen szólt Hargitai János, majd az Ulmer Schachtel készítőjének egyike, Diethard Bayer ismertette a most kiállított 8 méter hosszú tutajhajóval Neustadtól-Nemenádudvarig tíz nap alatt megtett 1000 kilométeres kalandos útjukat a Dunán. Élménybeszámolóját azzal a bejelentéssel zárta, hogy bejelentette, a speciális vízijárművet megőrzésre Nemesnádudvar polgármesterének adja át.

A német építészeti és egyéb tárgyi eszközöket bemutató kiállítást a megnyitó napján nagyszámú közönség tekintette meg. A jelenlévőket Heider Patrik és Katona Szabolcs zenéje, Botka Ingrid és Váradi Zsófia németül előadott népdalai, valamint Madarász Csaba ugyancsak német nyelvű prózája köszöntötte, míg a Mohácsi Német Önkormányzat asszonyai sütötte pogácsával, kuglóffal és a város borával kínálta Ferkov Jakab, a múzeum igazgatója.

B. M.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo