A szöveg és a kép összeillenek – ZeiTräume-párok a Lenau Házban

Forrás: Neue Zeitung

A ZeiTräume-párok a Lenau- házban rendezvénysorozat keretén belül március 27-én Frömmel Gyula festő, és Hecker Róbert író mutatták be műveiket. Frömmel kiállított képei és Hecker haikui tökéletesen harmonizálnak.

„Legszívesebben csendesen halkan olvasom fel magamnak Róbert haikuit, mivel a hanglejtés lényegese része a mondanivalónak, hiszen a tartalom első olvasásra aligha tárul fel. El kell gondolkodnunkom azon, hogy a mondatok hogyan harmonizálnak, hol kezdődnek és végződnek, ezáltal új értelmet kapnak. Lenyűgöző.” – írja Werner May Hecker Róbert anziehungskraft című könyvének előszavában. Hecker írócsaládba született, Zwickauból származó édesanyja, Ingeborg a Tiefe Wurzeln című első magyarországi német antológiában szerepel. Hecker legszebb éveit Pécsen töltötte, mesélte a Budapesten született és érettségizett költő. Jelenleg a teológiai hittudományi főiskolán tanít és a szolnoki metodista egyháznál tevékenykedik. 1982 óta aktívan ír. Eleinte gondolatlírákat írt. 1997 óta összesen 49 epizódja jelent meg a Buffalo Bill unokája nevű folytatásos regényének a Neue Zeitungban. 2002. június 5. és július 5. között mutatta be kétnyelvű szövegeit Doppelt verwurzelt címmel a Magyarországi Németek Házában, Budapesten, melyekkel a nemzeti identitás megismeréséhez szeretne hozzájárulni. A szövegei megjelentek a Neue Zeitungban, annak irodalmi mellékletében, a Signaléban és az Erkenntnisse 2000 című VUdAK-antológiában. Haikukat olvasott fel a 2013-ban megjelent anziehungskraft című kötetéből. Az irodalmat önterápiának tekinti.

Frömmel Gyula mestere a VUdAK egyik alapítója, Misch Ádám volt, aki nonfiguratív festészetre tanította. Frömmel részt vett a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetsége művészeti részlegének munkájában, 1981 óra rendszeresen kiállít. 1988-ban elvégzett egy továbbképzést a Hallei Ipari Formatervező Főiskolán, 1998-ban pedig abszolválta a Janus Pannonius Tudományegyetem művelődésszervező szakát Pécsett. Számos egyéni kiállítása volt, művei nyilvános gyűjteményekben is megtekinthetők. Frömmel munkásságát Cseh Borbála művészettörténész mutatta be.

A kitűnő zenei aláfestést ez alkalommal a Die Neun Branauer Musikanten fúvószenekar szolgáltatta.

Frömmel Gyula kiállítása a Lenau-Házban (Pécs, Munkácsy u. 8.) április 27-ig tekinthető meg.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo