Borozgatás, jókedv, tánc, avagy borverseny magyarországi német módra




Megkérdeztük… – Évről-évre hatalmas érdeklődés kíséri a Magyarországi Németek Országos Borversenyét. Az ország egyik legnagyobb versenyzőszámot felvonultató megmérettetésen idén 732 bormintát értékelt a zsűri. A verseny hagyományosan egy nagyszabású díjátadóval zárul Mecsekádasdon. A gyönyörű baranyai sváb település már kezdetek óta kiváló házigazdája az eseménynek, és természetesen minden évben komoly előkészületet és szervezőmunkát igényel egy ilyen sok versenyzőt és látogatót vonzó rendezvény lebonyolítása.
Szigriszt János, a borverseny egyik főszervezője segítségével – aki a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlési tagja, illetve a Mecseknádasdi Német Önkormányzat tagja is – pillanthatunk most be a kulisszák mögé.

photo 2

Mit kell tudnunk a verseny történetéről és hogyan fejlődött az évek során? 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete 25 éve szervez borversenyt Mecseknádasdon. Az aktív vezetőség kezdetben csak helyi termelőknek, később a kistérség és régió bevonásával egyre színvonalasabb borversenyeket szervezett. Hét évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy szívesen lennénk házigazdái a Magyarországi Németek Országos Borversenyének, amihez a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szívesen csatlakozott és védnökévé vált. Ezen a borversenyen kerül kiosztásra egyéb különdíjak mellett a „Magyarországi Németek Fehér- Rozé és Vörösbora” cím is.

Milyen nevezési feltételeknek kell megfelelnie a versenyzőknek?

A kiírásunknak megfelelően kis- és nagytermelők egyaránt jelentkezhetnek, nem feltétel a borok minősítése. Nagyon örülünk, hogy az évek során egyre több borvidékről érkeznek a borok és a neves bortermelőknek is rangot jelent boraik megmérettetése. 2014-ben 732 darab borminta érkezett a versenyre. Nem csak a magyarországi német borászok nevezhetnek versenyünkre, teljesen nyitott a borverseny, így bárki nevezhet, különdíjakkal külön jutalmazzuk a német kötődésű termelőket.

Kik állnak a kezdeményezés mögött, kik a szervezők?

Mecseknádasdon régi hagyománya van a szőlő termesztésnek, borkészítésnek. Ennek összefogását végzi a Szőlő- és Bortermelők Egyesülete, mely 120 tagból áll, helyi és környékbeli bortermelőkből. Az alakulástól évente szakmai továbbképzéseket, utakat szervezünk tagjainknak, valamint immár hosszú ideje megszervezzük a Magyarországi Németek Országos Borversenyét. Hetényi János vezeti az egyesületet, segítői egy 15 tagú elnökség, akik a tényleges munkát végzik.

Kiket kérnek fel a zsűrizésre?

A minták összegyűjtését két napra szabtuk meg. Személyesen, postán, illetve a német önkormányzatok segítségével érkeznek a borok. Átvételük már egy zárt rendszeren keresztül történik, átvételtől kezdve már csak egy sorszámmal rendelkezik a bor. A leadást követően a borok rendszerezésre kerülnek a zsűrizésre. Természetesen szakavatott borbírálókat hívunk a  zsűrizésre az ország egész területéről, különböző borvidékekről, így Baranyától Sopronig érkeznek a borok bírálói.

150206_725136197497158_277655138_n

Ilyen sok bornál hogyan zajlik a zsűrizés? 

Öttagú zsűriket állítunk fel, ebből van hét. Naponta 35-40 borbíráló vesz részt a borok bírálatában. Első napon a fehér-, második napon a rozé és vörösborok bírálatára kerül sor. Külön helyi zsűri választja ki a település fehér- és vörösborát.

A díjátadó napján több száz vendég érkezik az egész országból. Hogyan zajlik az esemény?

Az első borversenyeink alkalmával csak a férfiakat hívtuk a rendezvényünkre, majd átalakult családi rendezvénnyé. A zsűrizést követő hétvégén történik az ünnepélyes eredményhirdetés a helyi sportcsarnokban, ahol 7-800  ember vesz részt a díjátadón. A megnyitót követően rövid kultúrműsor, majd az eredményhirdetés, bronz, ezüst és arany oklevelek átadása. Ezt követi a borlovagok bevonulása, majd a különdíjak átadása. A hivatalos rész kb. két órát vesz igénybe utána már csak a vacsora és jó hangulat mellett a borok kóstolása és természetesen a bál van vissza hajnalig.

A magyarországi borversenyek között milyen helyet foglal el ez a megmérettetés?

Bátran mondhatom, hogy a hazai borversenyek között az egyik legnagyobbá nőtte ki magát. A borminták számát tekintve bizonyosan, a profi zsűri pedig a minőség biztosítéka. Egyre több borászat tünteti fel a palackokon borversenyünk aranyérmes matricáit, ami azt jelenti, hogy borversenyünk presztízse is egyre nő.

weinwettbewerb

Van nemzetközi visszhangja a versenynek? 

Horvátországból is szoktunk zsűritagokat hívni, akik elviszik a verseny jó hírét. Terveink között szerepel egy német nyelvterületű nemzetközi borverseny tető alá hozása. Egy ilyen nemzetközi borverseny megrendezéséhez azonban még nagyobbak a minőségi igények, melynek megteremtésén dolgozunk.

Önnek volt ezen a versenyen favorit bora? Vagy esetleg Ön is nevezett?

Hobbiborászként én is neveztem a borversenyre, ezúttal egy ezüstérmet sikerült begyűjtenem. Az eredményhirdetést követően természetesen megkóstoltam a különdíjas borokat és megállapítottam, hogy a zsűri jól dolgozott.

A 2014. évi borversenyre április 5-én került sor. Az eredményeket ezen a linken találhatóak >>>

Ambach Mónika

Ajánlott hírek