Színházi fesztivál a Német Nemzetiségi Gimnáziumban

Forrás: Zentrum

Az Országos Német Nyelvű Színjátszó Fesztivál 2014. április 4-én, a Budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban került megrendezésre.

A fesztivált a junior PaThália, a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium amatőr színtársulata nyitotta meg, melynek művészeti vezetője Faragó Tímea drámapedagógus. Saint-Exupery Kis hercegét adták elő. A jelenetek között élő zene is hallható volt és zongorajáték kísérte a szereplők játékát. Kivetítő segítségével színes illusztrációk egészítették ki a színpadi képet. 

Őket követte az ifjú DBU (Magyarországi Német Színház) társulata. Előadott darabjuk öt fiatal számítógépes játékfüggő áram nélküli napjait mutatta be. Mihez kezdhetnek egymásra utalva egy váratlan helyzetben? Az előadás szereplői a nézőteret is bevonták, mint színteret. A nézők között üldözték egymást, érzékeltetve a PC-játék világát. Vajon a kialakult új kényszerhelyzetben tapasztaltak felvehetik-e a versenyt a gépi játékkal?

P1000940

A harmadik fellépő csoport, a PaThália testvértársulata, a temesvári NIL (Nikolaus Lenau Líceum) NiL-Theatergruppe színjátszó csoport. Ők Jorge Santos Lopes portugál szerző egy a rasszizmusról szóló színdarabját mutatták be. A helyszín Portugália tizenkét évvel az 1974-es „szegfűs forradalom” után. Öt fiatal férfi elrabol egy színesbőrű nőt, hogy megerőszakolják és megöljék. Tervük kurdarcba fullad, mivel az egyik elkövető kihátrál a tervből, és úgy tűnik, az áldozat veszi át az irányítást. Lopes arra mutat rá, hogy mi lesz olyanok gyerekeikből, akik háborúztak.

A fesztivál keretében nyitották meg az Együtt maradni – nők a holokausztról című kiállítást. A gimnázium és németországi testvériskolája, a saarlouisi Gymnasium Am Stadtgarten közös toleranciaprojektet indított 2013-ban Sós Kávé (Salziger Kaffee) címmel. A Sós kávé című kötet képezi a projekt alapját, mely magyar zsidó női túlélők visszaemlékezéseit foglalja magában. A kötet 2007-ben jelent meg Pécsi Katalin szerkesztésében. A közös projekt ezeket a magyar történeteket állítja színpadra. A saarlouisi gimnázium diákjai jelenetek mutattak be a kötet történetéből. A budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva egy cselekményszálon mutatta be a visszaemlékezéseket Judit születésnapja címmel. A Kulturális Offenzíva vezetője Örkényi Fanni drámapedagógus.

P1000941
A mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium színjátszó csoportja, a GrimMasken  az Entwicklung der Lüge című darabot adta elő, melyben egy lányosztály életébe pillanthattunk be. A színjátszók hat diáklányt és tanárnőjük mindennapjait formálták meg. Egy új tanuló érkezése felbont egy barátságot, egy kis hazugság lavinát indít el és a szereplők eltávolodnak egymástól. Èrzéseik kifejezését zenei aláfestés kísérte.

A fellépők között szerepelt a Pécsi Tudományegyetem német színjátszó csoportja, a Dramaschine is. Az egyetem különböző karain tanuló hallgatókból összeállt társulat célja a némettudás és színpadi képességek fejlesztése. Irodalmi műveket dolgoznak fel. Ez alkalommal Christine Steinwasser színdarabját, a Das politisch korrekte Schneewittchen-t adták elő. A darabban a Hófehérkét játszó díva nem akarja, hogy a herceget Egbert játssza. Ezért egy törpe alakját formálja meg, habár termetét tekintve teljesen alkalmatlan rá. Hét törpére nem is telik a színháznak, ezért át kell költeni a rímeket. Mindeközben a színház tulajdonosának egészen más problémái vannak.
A pécsi Koch Valéria Iskolaközpont (Valeria Koch Bildungszentrum) színjátszó csoportja is fellépett Oh, du lieber Himmel! címü darabjával.

A fesztivált a szenior PaThália színtársulata zárta, Michael Frayn angol drámaíró Der nackte Wahnsinn című bohózatával, amelyben egy színész, egy rendező, egy rendezőasszisztens és egy ügyelő próbálnak egy színházi estet egyenesbe hozni, illetve megtalálni az egyensúlyt.

A német nyelv ápolása és a kulturális értékek megőrzése a színjátszás része. Nagyon gazdag, sokrétű darabokat láthattunk. A német nyelvű drámaszínjátszásra fektetve a hangsúlyt a nyelvtanulás egyfajta ráadást jelent. Mellette fontos szempont a színjátszás személyiségfejlesztő hatása. A fesztivál lehetőséget ad egymás megismerésére, és a szakmai zsűri által a tanulásra. A fesztiválon három díj került átadásra, amelyek egy-egy  fellépési lehetőséget takarnak.  A zsűri – Frank Ildikó, Haász Èva és Arnold Krisztina – döntése értelmében a szenior PaThália színjátszó csoport a Szekszárdi Német Színházban, az Ifjú DBU Temesváron és a Kulturális Offenzíva Eszéken adhatja elő előadását.

A rendezvényt támogatták:

logo_4zeilig_links_farbig_w

1261-b

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo