A babarci fúvószene ünnepe

Forrás: Zentrum

45 éves a Babarci Ifjúsági Fúvószenekar

Sokan jöttek. Megszámlálhatatlanul sokan. A kultúrházban minden hely foglalt volt, így a közönség nagy része már csak az udvaron felállított padokon, kivetítőn kísérhette figyelemmel a jubileumi koncertet. „Hű, de régen láttalak…”, vagy „Hallottad azt az indulót, azt mi is játszottuk…”, vagy „Emlékeztek még…?”, így zajlottak általában a  sűrű kézrázogatás és ölelkezések kísérte beszélgetések a vendégek között, akik valaha a Babarci Ifjúsági-, illetve egykori néven Úttörő Fúvószenekar zenészei voltak. Sokan hosszú évek óta először találkoztak, de még most is régi jó barátként üdvözölték egymást.

IMG_9943

A fúvószenei kultúrának mindig is fontos szerepe volt Babarcon. Az első képpel és írásban is dokumentált zenekar 1926-ban alakult, amelyet továbbiak követtek. A németek II. világháborút követő kitelepítése azonban majdnem megtörte ezt a hagyományt. 1955-ben Tornai Ferenc kezdte újra a zeneoktatást, és az 1956-ban alapított zenekarban már olyan zenészek játszottak, akiknek gyermekei és unokái később az Ifjúsági Zenekart alapították. A Babarci Ifjúság Fúvószenekar története 1969 őszén kezdődött 6 taggal, a létszám azonban már 1970-re, az első hivatalos fellépésig 15-re nőtt. A szülők maguk finanszírozták a hangszereket, de idővel a szponzori kör is egyre bővült. A zenekar az évek alatt beutazta az egész országot és a külföldi turnék, többek között Ausztriába és Németországba, sem várattak sokáig magukra. Számos díjat szerzett versenyeken és a fellépéseken is nagy sikert aratott. Mindenki megcsodálta a gyönyörű babarci népviseletet, amelyet a zenészek gyakran viseltek a piros mellény helyett. Így pl. 1991-ben is, amikor II. János Pál pápa Pécsre látogatott és mindenki örömére spontán a fiatalokhoz lépett, hogy köszöntse őket és karnagyukat. Azt a karnagyot, akinek neve elválaszthatatlan a zenekartól. Ahmann György 45 éve vezényli a csapatot és számtalan diákot tanított zenélni. 1993 és 2000 között fiatal kollégáknak engedte át a karmesteri pálcát, sorban Peszt Miklósnak, Márki Norbertnek, Schum Józsefnek és Cseke Gábornak. Majd töretlen energiával tért vissza a zenekar élére.

A 2014. május 2-án rendezett jubileumi ünnepségen a zenekar egy közel négy órás koncertet adott. A terjedelmes műsorban a legkedveltebb polkák, keringők és indulók, valamint modern darabok hangzottak el. Sok régi zenész is visszaült a zenekarba. A zenét zenészek visszaemlékezéseivel szakították meg, akik az elmúlt évtizedekről meséltek. Amikor zárásként felhangzott a Radetzky-induló, már senki nem tudott ülve maradni és a közönség vég nélkül tapsolt. A közös vacsora és az azt követő bál előtt egy csoportkép is készült a jelenlevő babarci muzsikusokkal, és a Tanár úr díszokleveleket osztott ki a régi és mai zenekari tagoknak. A kisteremben az elmúlt 45 évet feldolgozó, sok fotót, régi hangszereket és emléktárgyakat bemutató kiállítást is megnyitottak.

Egy sok humoros és megható pillanattal átszőtt ünnepnap volt ez. Csak úgy elrepült négy és fél évtized, de megmaradtak az emlékek, a barátságok, a zene szeretete és egy nagyszerű zenekar, ami tovább játszik.

A rendezvényen készült fotók itt megtekinthetőek >>>

 

 

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo