Emlékezetes gyermeknapi rendezvény a Németek Házában

Forrás: Zentrum

„Ez jó volt, és vicces is” – így jellemezte egy négy éves kisfiú a bábelőadást, melyet 2014. május 24-én mutattak be a Magyarországi Németek Házában. Az Álomzug Társulás Süssünk, süssünk valamit! című előadását a Zentrum hívta meg, kicsi és nagy számára egyaránt szórakoztató gyermeknapi programnak bizonyult.

IMG_0370

A színésznő, Tóth Krisztina kitűnő előadást nyújtott a rendezvényteremben berendezett kis magyarországi német konyhában, német és magyar nyelven valamint sváb nyelvjárásban. A művésznő a Nemzeti Színiakadémia elvégzése után számos mesejátékban játszott, majd a debreceni Vojtina Bábszínházban képezte magát tovább bábszínésszé. A nemzetiségi óvodákban tartott vendégelőadások során vette észre, hogy milyen nagy igény lenne német nyelvű darabokra. Mivel anyai ágon magyarországi német származású,   sváb történetekből és mondókákból állította össze a Süssünk, süssünk valamit! című bábjátékot, melyet a pécsi Bóbita Bábszínház művészeti vezetője, Papp Melinda dramatizált. Olyan előadás jött létre, amelyben a nézők is aktívan részt vehetnek. „Szeretem a közvetlen kapcsolatot a gyerekekkel, hogy odamehetek hozzájuk, fontos számomra az egyensúly a színjátszás és az interaktivitás között” -  mesélte Tóth Krisztina a beszélgetés során.  – Kezdetben kicsit szégyenlősek voltak a gyerekek, de hamar feloldódtak.” Valóban, hiszen a gyermekek kommentálták a színpadi eseményeket, sokat nevettek és az sem volt probléma, hogy a bábszínésznő német, magyar és sváb között váltogatta a nyelvet. Akkor sem jöttek zavarba, amikor a báb főhősök kérdéseket intéztek hozzájuk: ezekre teljes természetességgel németül feleltek.

A darabot egyedül a Bóbita Bábszínházban több mint ötvenszer játszották, és időközben az egész országot bejárta. A három nyelv közötti egyensúlyt kiválóan eltalálták, ami az előadások folyamán kristályosodott ki. A történet is kedves. Khádi asszony mesél el három történetet a nagyszülei életéből, akik az előadásban bábokként jelennek meg: hogyan választotta ki a nagypapa a jövendőbelijét, hogyan aludt el a nagymama a konyhai munkája közben és miként járta el a házaspár az egykoron elmaradt menyasszonytáncot.

Az előadás után a gyerekek közelebbről is megszemlélhették a bábokat, csokoládét és lufikat kaptak ajándékba. A Zentrum első kísérlete, hogy a fiatal közönséget is a Németek Házába csalogassa, remekül sikerült, ami mindenképp folytatásra ad okot.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo