Emlékpark dr. Vargha Károly tiszteletére – Felhívás

Forrás: Zentrum

Ez évben ünneplik dr. Vargha Károly születésének 100. évfordulóját. Szentlászló község vezetése ez alkalomból egy emlékhelyet – emlékparkot kíván létrehozni a temető parkjában. Itt tervezik felállítani Márkus Péter Munkácsy-díjas szobrászművész márvány emlékművét. Ezzel kívánnak tisztelegni és kívánják egyben elismerni az egykori kántortanító fiának nagyszerűségét és sokoldalúságát.

Dr. Vargha Károly 1914-ben született, 1941-ben avatták a bölcsésztudományok doktorává – Szegeden -  „summa cum laude” fokozattal, tanszékvezetője volt a Pécsi Tudományegyetemnek, Pécs város díszpolgára. Vargha Károly összegyűjtötte a magyarok, a németek, a horvátok, a cigányok mondaanyagait. Mindezekből három könyvet jelentetett meg. Gyűjtötte a Pécs környéki magyar és német bányászok hagyományvilágát. 1965-ben ő írta meg Baranya megye első honismereti olvasókönyvét, majd 1975-ben a másodikat is. Dolgozott a Pécsi Rádióban, ő készítette a Három megye krónikája (Somogy- Tolna- Baranya) című műsort, huszonöt esztendőn keresztül volt rovatvezetője a Baranyai Művelődés szaklapnak. Csodálatosan gazdag utat járt be a sokoldalúan képzett tudós, akit 1993-ban Szentlászlón, szeretett szülőfalujában helyeztek örök nyugalomba.

A község önkormányzata pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz az emlékmű megvalósítására. A pályázat 30% önerőt igényel, ezért kérik mindazok segítségét, akiknek lehetőségük van anyagilag támogatni az emlékpark megvalósítását.

A felajánlásokat Szigetvári Takarékszövetkezetnél vezetett elkülönített bankszámlára (50800018-11074984) lehet utalni.

Szentlászló Község Önkormányzata és német nemzetiségi önkormányzata várja a szobor felállításához és az emlékpark kialakításához a felajánlásokat.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo