A nemzetiségi szószólók megkezdték a munkát

Forrás: Zentrum

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2014. június 4-én a Parlament Irodaházában megtartotta alakuló ülését. Az épületben mind a 13 nemzetiségi szószóló irodát kapott, illetve a szlovákokat képviselő Fuzik János elnök irodája mellett egy állandó üléstermet is kijelöltek a bizottság számára, ahol hétfőnként és szerdánként üléseznek majd.

Ritter Imre, a magyarországi németek szószólója is beköltözött már irodájába és megkezdte a munkát, szakemberekkel tárgyalt, akik a következő ciklusban segíthetik munkáját. Ritter a beszélgetésben hangsúlyozta, hogy mindenképp nagyon jó lehetőség, hogy a szószólók közvetlen kapcsolatban lesznek a képviselőkkel és részt vesznek a parlamenti üléseken. Bár szavazati joggal nem rendelkeznek, mégis sikeres lobbitevékenységet folytathatnak majd.

A bizottság elnöke az első ülésen szlovák anyanyelvén köszöntötte szószóló kollégáit, majd a nemzetiségek alfabetikus sorrendjében mutatta be őket. Dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke üdvözlőbeszédében kiemelte, hogy a bizottság nem csak a nemzetiségeket képviseli, hanem elősegíti a jó kapcsolatot Magyarország és az egyes nemzetiség anyaországa között is. Az alelnök hangsúlyozta a pártokkal való konzekvens és folyamatos együttműködés fontosságát annak érdekében, hogy a mindenkori kormány partnerként tekinthessen a bizottságra.

Az ülésen meghallgatták Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterjelöltet is. Balog örömtelinek nevezte, hogy a népszámláláson a kettős identitás is előtérbe helyeződött. Pozitívumként említette a nemzetiségi fenntartásában működő oktatási intézmények számának exponenciális növekedését. Az elmúlt három évben megháromszorozódott a számuk. Ősztől már 41-re emelkedik ez a szám és több mint 4500 tanuló fog ezekbe az intézményekbe járni.
A szószólók a miniszterjelölthöz intézett kérdései is főként az oktatásra vonatkoztak, jelezték, hogy a kormány a folyamatos munka érdekében egy év helyett öt évre szóló köznevelési szerződést kössön az oktatási intézményeikkel.
A nemzetiségi tankönyvek kérdése is felmerült, mivel számos könyv nem szerepel a hatályos tankönyvlistán, illetve a közbeszerzési folyamatok elhúzódása is megnehezíti, hogy a tankönyvek szeptemberig eljussanak az iskolákba. Balog ígéretet tett, hogy a könyveket felveszik a listára.

Ritter Imre német szószóló megemlítette, hogy a nemzetiségi óvónő- és pedagógusképzést a nemzetiségi igényekhez kell igazítani. Balog Zoltán elmondta, hogy a jövőben egy új rendszerben tervezik a pedagógusképzést és -továbbképzést, amelyben a gyermeklétszámhoz igazítanák a pedagóguslétszámot.
Az országos önkormányzatok támogatási összegének emelésével kapcsolatban Balog elmondta, hogy a jövő évi költségvetést már eszerint kívánják tervezni.

A bizottság egyhangúlag támogatta Balog Zoltán miniszterré történő kinevezését.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo