Gauck német szövetségi elnök hazánkba látogat

Forrás: Deutsche Botschaft Budapest

Joachim Gauck német szövetségi elnök Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország elnökével közösen emlékezik meg a 25 évvel ezelőtti békés forradalom kulcsfontosságú eseményeiről. Ennek érdekében az államfők júniusban Varsóban és Budapesten találkoznak, október 9-én Lipcsében, novemberben pedig Pozsonyban és Prágában.

Az első találkozóra június 4-én Varsóban, a Lengyel Köztársaság elnöke, Bronisƚaw Komorowski meghívására került sor, Lengyelország félig szabad első választásainak 25. évfordulója alkalmából.

janos-ader-ungarn-joachim-gauck

Június 16-án Magyarország köztársasági elnöke, Áder János várja kollégáit megemlékezésre, a kommunisták által 1958-ban kivégzett Nagy Imre miniszterelnök újratemetésének 25. évfordulója alkalmából. Az újratemetés a lakosság nagyarányú részvétele mellett történt, és a Magyar Köztársaság újraalapításának kezdetét jelezte.

Joachim Gauck német szövetségi elnök október 9-én a többi államelnökkel közösen emlékezik meg Lipcsében az 1989. október 09-i, nagyszabású hétfői tüntetésről. Az NDK számtalan településén merítettek az emberek bátorságot ebből a demonstrációból, hogy lehetséges békés eszközökkel legyőzni a Német Szocialista Egységpárt diktatúráját. A sok ember nélkül, és a szabadság, emberi méltóság melletti kiállásuk nélkül elképzelhetetlen lett volna a berlini fal leomlása és végül a Német Egység.

November 16-án a Szlovák Köztársaság államelnöke lesz a vendéglátó egy pozsonyi megemlékezés keretében. Egy nappal ezután a Cseh Köztársaság elnöke, Miloš Zeman hívja meg hivatali kollégáit Prágába, ahol is a bársonyos forradalomra emlékeznek majd, amely az akkori Csehszlovákiában a kommunista diktatúra végéhez vezetett. Az öt államelnök látogatásai megmutatják, hogy az 1989-es év békés forradalmai a közös közép-kelet-európai szabadságtörténelem részét alkotják, amely még a korai ötvenes években kezdődött a totalitárius elnyomás elleni ellenállással, és 1989/1990-ben érte el a csúcspontot, amikor is a sok bátor polgár legyőzte a kommunista diktatúrákat.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo