Három kiállítás egyben

Forrás: Zentrum

Ha itt a nyár, a Lux-Stallgalerie (istállógaléria) is kitárja kapuit a látogatók előtt. Az idei rendezvénysorozat felütéseként egy helyett rögtön három kiállítást nyitottak meg Kalaznón. A szervezők, a Csorba-Lux és a Pankotai-Lux család ismét a család témáját helyezték a középpontba, de teljesen új megközelítésben.

a_8275

„A régi fotókon, amiket Németországból hoztunk vissza, a család emlékei és az egykori kalaznói emberek elevenednek meg” – mondta Csorba Károly köszöntőjében a június 14-én tartott kiállításmegnyitón. „A frankfurti utazásunk során találkoztunk a ma kiállító két fotóművésszel, akiknek családjai Kalaznóról származnak és akiket rokoni szálak fűznek a Lux családhoz is.”

IMG_1647

Esküvőtől születésig, illetve Egy bábaasszony naplója a címe az egyik kiállítási résznek, amelyben régi kalaznói fotográfiák kerülnek bemutatásra. Ennek keretében emlékeznek meg az egykori kalaznói bábaasszonyról, Daechert Margitról, aki a múlt század első felében számos kalaznói gyermeket segített a világra.  A család életében a születés az egyik legszebb pillanat. Várva várt esemény, amelynél elkél egy tapasztalt bábaasszony segítsége. A bába kiállított, múlt század közepéről származó naplója pontos adatokkal szolgál a kalaznói születésszámokat illetően. Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ igazgatónője megnyitóbeszédében kiemelte, hogy Daechert Margit egy iskolázott bábaasszony volt, aki szaktudását a paraszti bábaasszonyok tapasztalatával kiegészítve a gyermekek és édesanyák szolgálatába állította. A II. világháború viharos évei bizonytalanságot hoztak magukkal, de a született gyermekek, még ha az ebben az időszakban csökkent is számuk, mégis reményt hoztak a kalaznói közösségbe.

IMG_1638

A családi kötelékek mindenki életet befolyásolják. Ezért is bírt nagy jelentőséggel a két frankfurti fotóművész, Sabine Daechert és Günther Daechert kiállítása, amely szintén aznap nyílt meg. Mindkettőjüket családi szálak fűzik Kalaznóhoz. Sabine férje Hans az említett bábaasszony unokája, Günther pedig még őriz néhány emléket egy gyermekkori kalaznói látogatásról. Mindketten hangsúlyozták, hogy milyen mély benyomást gyakorolt rájuk az ország és az emberek és hamarosan ismét visszatérnek Magyarországra.

 a kal_8256

Sabine Daechert képeit a festői fotográfia jellemzi. A transzparencia témáját boncolgatja. Felületek és tárgyak egymásra rétegezésével kísérletezik, amelyek ezáltal új értelmet nyernek. Günther Daechert fotóin olyan helyek láthatóak, amelyek az élete során nagy hatást gyakoroltak rá. Képei tájakat és épületeket ábrázolnak, amelyek a szemlélődőt egy csodás utazásra invitálják.

IMG_1588

A Stallgalerie szervezői ismét egy kiváló rendezvényt bonyolítottak le, amelyen hőgyészi diákok és a németországi Eckenhaidból érkezett férfikar is fellépett. A több részből álló kiállítás a látogatókat egy kirándulásra invitálja, eljuttatva őket nemcsak a múltba, hanem a lélek mélységeibe és csodálatos helyszínekre is.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo