IV. Országos döntő – Vitázik a világ ifjúsága


Forrás: Goethe-Institut

A Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) német nyelvű nemzetközi vitavetélkedő országos döntőjét tartották ma Budapesten. A szópárbajban a budapesti Pőcze Júlia és Bartha Regina érvei bizonyultak a legjobbnak. Így ősszel ők ketten képviselhetik Magyarországot a varsói nemzetközi finálén.

Visszavonják-e a közterületen való életvitelszerű tartózkodásról szóló szabályozást Magyarországon? – erről a kérdésről vitáztak ma Magyarország legjobb fiatal szónokai a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő országos döntőjén. Pőcze Júlia, a Tamási Áron Gimnázium tanulója fair vitában okos érvekkel győzte le ellenfeleit. A második helyezett Bartha Regina, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákja lett, így ők ketten utazhatnak ki Varsóba, hogy nemzetközi szinten is bebizonyíthassák retorikai képességeiket.

A Magyarországon negyedik alkalommal megrendezett vetélkedőnek idén az Andrássy Egyetem adott otthont, ahol közel 140 érdeklődő követte nyomon az elszánt és tényeken alapuló vitát. A döntőbe jutott négy tehetséges fiatal szónok izgalmas pro és kontra érveket sorakoztatott fel a közterületen való életvitelszerű tartózkodás szabályozásával kapcsolatban. A legmeggyőzőbbnek Pőcze Júlia bizonyult, aki jól alátámasztott érvekkel állt ki a szabályozás fontossága ellen. Kitűnő meggyőzőerejének köszönhetően pedig nem hagyott kétséget a zsűriben azt illetően, hogy nemzetközi szinten is jó esélyekkel indulhat a győzelemért. A vitatréning során szerzett nyelvtudást Pőcze Júlia és Bartha Regina nemcsak a további életében, hanem a varsói nemzetközi döntőn is kamatoztathatja. Lengyelországban találkoznak ugyanis 2014 októberében a projektben részt vevő nyolc ország legjobb fiatal szónokai. Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna is képviselteti magát a varsói nemzetközi döntőn. „Ha felnőttek vitáznak egymással, akkor annak gyümölcsöző eredménye lehet, ha pedig fiatalok teszik ezt, az reményt keltő: a rendszerváltás utáni generáció minden bizonnyal egy vitabarát környezetben szocializálódhat”, méltatta Bóta Zsolt fővédnök, a Külügyminisztérium Európa Referátus vezető- helyettese a projekt érdemeit.

vitazik a vilag ifjusaga 3

A Vitázik a világ ifjúsága projekt közép- és kelet-európai fiatalokat ösztönöz arra, hogy aktuális társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak meg. A németül folyó viták során a tanulók nemcsak megmutathatják, de fejleszthetik is németnyelv-tudásukat. A Vitázik a világ ifjúsága projekt nagyban hozzájárul a politikai műveltséghez, mindemellett a németnyelvórák tananyagának izgalmas színfoltja lehet. Évente nyolc országból, mintegy 2000 diák vesz részt a vetélkedőben.

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő a Goethe-Institut, a Stiftung „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft”, a Gemeinnützige Hertie-Stiftung és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen közös projektje, melyet Magyarországon a Hanns-Seidel-Stiftung, az E.ON Hungária, az Audi Akademie, a Magyarországi Németek Önkormányzata és a Konrad-Adenauer-Stiftung támogat.

További információk a Vitázik a világ ifjúsága projektről:

Magyarul >>>

Németül >>>

Facebook: >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo