25 éves a GJU

Forrás: Zentrum

25 éve, 1989 szilveszterén kezdődött a magyarországi német ifjúsági szervezet, a Magyarországi Német Fiatalok Közössége (GJU – Gemeinschaft Junger Ungarndeutscher) sikertörténete. A pécsi Lenau Házban megalapított szervezet a német nemzetiség fiataljainak összetartását és aktivizálását tűzte ki célul.

gju25cover

Az alapításhoz szükséges anyagi hátteret a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsának (MISZOT) támogatása biztosította. 1990 őszére már mintegy 200 tag csatlakozott a GJU-hoz. Első elnökül Radnai Erikát, az ELTE germanisztika szakos hallgatóját válaztották. A közösség alapegységei a baráti körök, melyek eredetileg az egy településen élő tagokat tömörítették, ma azonban ezek területi alapon oszlanak meg. Többségüket 1989 és 1995 között hozták létre, az elsők között alakult meg a véméndi, a szendehelyi és a bonyhádi csoport.

gju25cim

Kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy kapcsolatokat építsenek ki nemzetközi ifjúsági szervezetekkel. Első partnerük a Németországban székelő Deutsche Jugend in Europa volt, az együttműködésről szóló egyezményt 1990-ben írták alá. Ezen kívül a GJU tagjai számos más nemzetközi szemináriumon és kulturális rendezvényen vettek részt. A következő ugrást az Európai Népcsoportok Ifjúságához (JEV – Jugend Europäischer Volksgruppen) való csatlakozás jelentette 1993-ban. A JEV kereteiben a GJU számos nemzetközi találkozót szervezett, mint például az 1997-es bajai húsvéti szemináriumot.

A közösség szerteágazó tevékenységet folytat: a hagyományok ének-, tánc- és zenei rendezvények általi megőrzése mellett továbbképzéseket, sportprogramokat is szerveznek, kiemelt szerepet szánva a német nyelv ápolásának. Évről évre rendeznek nyári táborokat a fiatalok számára. A szervezők az utánpótlásról sem feledkeznek meg: általános iskolásoknak is nyújtanak programokat, mint például a népszerű KreaCamp kézműves tábort. A GJU-nak saját rovata van a Neue Zeitungban, amelyben rendszeresen tudósítanak rendezvényeikről.

Hogy a jubileum emlékezetes maradjon, nagyszabású találkozót szerveznek. Augusztus 8. és 10. között Villányban táncelőadásokkal, népviseleti felvonulással, sváb bállal és sok más eseménnyel gazdagított színes programkínálat várják a résztvevőket.

Ennek a jeles eseménynek az alkalmából pályázatot is hirdettek: a GJU elnöksége kereste azt a logót, mely méltóképpen reprezentálja magát a szervezetet és az eddig elmúlt 25 évet.

Gratulálunk a GJU-nak a kerek évfordulóhoz, és további legalább 25 éves fennállást kívánunk neki!

A kultúrtalálkozó Facebook-oldala részletes programmal >>>

Fotók: GJU.hu, GJU Facebook


Mayer István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo