A német nemzetiségi szószóló első parlamenti beszéde

Forrás: Zentrum

Június 30-án fogadta el a magyar országgyűlés a nemzetiségi választások új szabályozását. Ebből az alkalomból tartotta meg első, német nyelvű beszédét Ritter Imre, a német nemzetiség szószólója. A következőkben közreadjuk a hozzászólás teljes szövegét.

ritter

Tisztelt Elnök Úr, tisztelt Ház!

A magyarországi nemzetiségeknek utoljára 1933-ban volt képviselőjük demokratikusan választott magyar parlamentben Jakob Bleyer személyében, aki a magyarországi nemzetiségekért felelős első és mindmáig utolsó miniszter volt.

81 évvel Jakob Bleyer után az idei parlamenti választással a Magyar Parlament újra kinyitotta a nemzetiségek előtt az eddig bezárt kaput, így mind a 13 nemzetiségnek van szószólója, képviselője a Magyar Parlamentben, melyért fogadják köszönetünket.

Őszintén bízom benne, hogy ez nem csak formális, hanem valódi ajtónyitás a magyar politika részéről. A magyarországi nemzetiségek részére ez egy történelmi lehetőség, melyet a magyar parlament, Önök válthatnak valósággá.

A demokrácia kétségkívül a legfejlettebb politikai forma, de önmagában nem nyújt automatikus megoldást a nemzetiségek boldogulásához. A demokráciában – a kisebbségben lévő nemzetiségek – közvetlenül, szavazataikkal soha nem érvényesíthetik akaratukat. A nemzetiségek boldogulása attól függ, hogy a többségi társadalom mennyire toleráns, érzékeny, milyen pozitív diszkriminációt alkalmaz a kisebbségek javára.

A következő négy év ebből a szempontból a magyarországi demokrácia érettségének próbája lesz. Mi, a nemzetiségi szószólók hallatni fogjuk a hangunkat, el fogjuk mondani a véleményünket, elő fogjuk terjeszteni a nemzetiségek számára fontos törvénymódosításokat. Az elsőt éppen most! A magyar parlamenten, Önökön fog múlni, hogy törvényjavaslatainkat elfogadja-e, megszavazza-e. Ez az Önök történelmi felelőssége!

Itt az ideje, hogy a magyar politika is megértse: a nemzeti összetartozást, a nemzeti egység megteremtését itthon kell megalapozni, a magyarországi nemzetiségek felkarolásával, valódi, garantált nemzetiségi jogok biztosításával. Csak ez adhat stabil alapot, hitelességet és eredményességet a határon túli magyar nemzetiséggel kapcsolatos – általunk támogatott és teljesen jogosnak tartott – törekvéseknek. Ez mindannyiunk közös érdeke.

Köszönöm a figyelmüket.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo