A nemzetiségi választások több szabálya is változik

Forrás: MTI

A nemzetiségi választásokat érintő módosításokat fogadott el 2014. június 30-án az Országgyűlés a magyarországi nemzetiségek bizottságának javaslatára.
A nemzetiségek jogairól szóló, valamint a választási eljárási törvény módosítását – amelyet Fuzik János nemzetiségi bizottsági elnök, szlovák nemzetiségi szószóló nyújtott be a Háznak – a képviselők egyhangúlag, 155 igen szavazattal fogadták el.

fuzik

A javaslat jóváhagyásával lehetővé válik, hogy a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott – jellemzően kulturális, oktatási – intézmények vezetői tagjai lehessenek a nemzetiségi önkormányzatnak. Ez a szabály az idei általános nemzetiségi önkormányzati választások napján lép hatályba.
Előírták azt is, hogy a nemzetiségi regisztráció elutasítása esetén a határozatban meg kell jelölni a hiba pontos okát.
A nemzetiségi választópolgárokról szóló adatszolgáltatásra a jelenlegi kettő helyett ezentúl háromszor lesz lehetőség, arra hivatkozva, hogy a jelöltek bejelentésének határideje után is lehet jelentkezni a névjegyzékbe.
Ezek a módosítások a törvénymódosítás kihirdetésének másnapján lépnek hatályba, így az idei nemzetiségi önkormányzati választásokon már alkalmazni kell azokat.
Emellett a bizottság javaslatára a 2019-es nemzetiségi önkormányzati választásokra előírták a nemzetiségi jelölőszervezetek legalább hároméves működési kötelezettségét.
Továbbá bevezetik – ugyancsak 2019-től -, hogy a nemzetiségi önkormányzati választáson is ugyanott szavazhassanak a nemzetiséghez tartozó választópolgárok, ahol a nem nemzetiségi jelöltekre, vagyis megszűnik az, hogy az érintetteknek két szavazókörbe kell menniük.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo