Bund der Vertriebenen: „Németország nem működne nélkülünk”

Forrás: Zentrum

57 éves történetet tud maga mögött a Bund der Vertriebenen (Elűzöttek Szövetsége), a hazájukból elűzött németek egyesületeinek csúcsszervezete. Az intézmény, melynek valamennyi, a kitelepítés által érintett kelet-közép-európai országból vannak tagjai, 2014-ben a „Deutschland geht nicht ohne uns” („Németország nem működne nélkülünk”) jelszót választotta mottójául.

bdv

A Bund der Vertriebenen 20 bajtársi szövetségből (ezek a tagok származási országa szerint szerveződnek) és 16 tartományi egyesületből tevődik össze. Saját adatai szerint 1,3 millió tagja van. A BdV hivatalos folyóirata a Deutscher Ostdienst.

2014. évi expozéjában Erika Steinbach, a BdV elnöke hangsúlyozta, hogy a hazájukból elűzöttek szorgalmukkal óriási mértékben hozzájárultak az 50-es évek „gazdasági csodájához”, befolyásolták a régi-új haza politikáját, gazdaságát és kultúráját. Számos német híresség van, akik maguk vagy felmenőik a keleti német területekről származnak. Steinbach úgy véli, minden negyedik német elűzött vagy elűzöttek leszármazottja.

Erika Steinbach július elején jelentette be, hogy 16 év után nem kíván többet pályázni az elnöki címre. Sajtóközleményében kiemelte elnökségi idejének legfontosabb eredményeit: legjelentősebbeknek a Zentrum gegen Vertreibungen (Elűzetés Elleni Központ) 2000. évi megalapítását és a hazájukból elűzöttek országos emléknapja létrehozásának előkészületeit tartotta. Utóbbit több politikai párt hevesen bírálta, de kilátás van arra, hogy a nem túl távoli jövőben beiktatják azt. Szintén sikerként értékelte az elnökasszony, hogy az elűzöttek sorsa általánosan ismertté vált. Erika Steinbach korábban fellépett a Beneš-dekrétumok megszüntetésért is.

Steinbach utódjának Dr. Bernd Fabritiust, a Weltverband der Siebenbürger Sachsen (Erdélyi Szászok Világszövetsége) elnökét javasolta a BdV elnöksége.

fabritius

A német bajtársi szövetségek legfontosabb ünnepnapja a Tag der Heimat (A haza napja), amelynek központi megemlékezésére augusztus 30-án a berlini Uraniában kerül sor.

Mayer István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo