Könyvmegjelenések: receptek és migráció



Újra és újra megjelennek érdekes kiadványok a Duna menti svábság témakörben, a 20. századi migráció is egyike az utóbbi idők kedvelt témáinak. Az alábbiakban két könyvre hívjuk fel figyelmüket, melyekben nem sok a közös, de mindkettő érdekes lehet olvasóink számára.

heimwehomasHeimweh nach Omas Küche (Honvágy a mama főztje után) a címe az Oswald Hartmann Verlag által kiadott szakácskönyvnek, melynek célja, hogy a színes Duna menti sváb konyhaművészet ne merüljön feledésbe. A 18. századi betelepülők egyoldalú konyhájára hatással volt a Kárpát-medence lakóié – magyaroké, szerbeké, románoké. stb. -, így egy egyedülálló gasztronómiai hagyomány jött létre. Nem véletlen, hogy a cím a honvágyat hangsúlyozza: a hazához hozzátartoznak az ételek is, amiket ott fogyasztottak. A könyv 156, színes fotókkal illusztrált receptet tartalmaz. A könyv megrendelhető a kiadótól, ára 12,80 euró+pkg.
(Oswald Hartmann Verlag, D-74370 Sersheim, Pf. 1139, Fax: +49 07042 830059, E-Mail: Oswald.Hartmann@t-online.de)

bdzwg„Baden-Württembergnek nincs betelepüléstörténete, Baden-Württemberg maga egy betelepüléstörténet” – így írnak a Prof. Mathias Beer szerkesztette Baden-Württemberg – eine Zuwanderungsgeschichte (Baden-Württemberg – egy betelepüléstörténet) című tanulmánykötet ismertetőjében a kiadó oldalán. Valóban, Baden-Württemberg az a tartomány, amelyet a leginkább érint a népességvándorlás: kitelepített németek, vendégmunkások, politikai menekültek lettek mára Baden-Württemberg polgárai. A kötet írásai valamennyi népességcsoporttal foglalkoznak, ezek integrációjával, esetleges asszimilációjával. A kitelepítettek témájában különösen érdekes Roland Müller, Mathias Beer és Barbara Dietz tanulmánya. Az Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde és a Landeszentrale für politische Bildung Baden-Württemberg közreműködésében megjelent kiadvány a fenti intézményektől rendelhető, könyvárusi forgalomban is kapható (ára: 6,50 euró+pkg.). Elektronikus verziója díjmentesen letölthető az LpBBW weboldaláról (http://www.lpb-bw.de,

(Landeszentrale für politische Bildung Baden-Württemberg, D-70184 Stuttgart, Stafflenbergstr. 38, Tel.: +49 0711 1640990 Fax: +49 0711 16409977, Email: lpb@lpb-bw.de)

Ajánlott hírek