Magyarországi német digitalizálási projekt: aláírták a szerződést

Forrás: Deutsche Botschaft Budapest

A kultúrkincsek megőrzése valamennyi generáció kötelessége. Szerencsére erre a feladatra és a tárgyi örökség megosztására vannak modern módszerek. A múzeumi tárgyak digitális archiválása hozzájárul, hogy azok is megismerjék a gyűjteményeket, akiknek nincs módjuk a kiállítóhelyek meglátogatására.

140709_Digitalisierungprojekt_1

Július 9-én Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és EU-ügyekért felelős államtitkárának jelenlétében egyezményt írtak alá a magyarországi német kulturális örökség digitalizálásáról. A projekt első részében magyarországi német múzeumok és tájházak 100 kiállítási tárgyát digitalizálják és teszik interneten hozzáférhetővé.

A projekthez tartozik a muzeológusok és a tájházvezetők továbbképzése is. Maga a digitalizálás Fonyódi Krisztián és Benkő Sándor feladata. Fonyódi Krisztiánnak már nagy tapasztalata van a hasonló vállalkozásokban: ő a Szépművészeti Múzeum Digitális Archívumának menedzsere és a Múzeum Digitár projektben is részt vesz, melyben többek közt a Promontor-Budafoki Polgárok Gyűjteménye is megtekinthető. Benkő Sándor sajtófotós, 2003-ban megnyerte a magyar sajtófotó-pályázatot, kétszer nívódíjjal tüntették ki.

140709_Digitalisierungprojekt_3

A programban kezdetben a budaörsi Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Helytörténeti Gyűjtemény és öt további muzeális intézmény vesz részt, de mind a 120 magyarországi német kiállítóhely bevonása tervben van.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo