Üdítő szelek a pécsi Lenau Házban – röviden bemutatkozik az új ifa-kultúrmenedzser

Forrás: Zentrum

Június közepe óta új kultúrmenedzsere van a Lenau Háznak. Sandra György (34) Hamburgból érkezett, alkalmazott művelődéstudományt tanult Lüneburgban. Ezen túlmenően vannak tapasztalatai a PR és a projektmunka terén is.

ifamanagerin

Erdélyi magyar gyökereivel gyorsan megszokott Pécsen. Különösen a város kulturális és történelmi jellegzetességei fogták meg:

„Pécs nagyon tetszik nekem. Minden nap felfedezek valami újat, mindig örülök, ha új oldaláról ismerem meg. Momentán a történelmi emlékeket járom sorra. Voltam már a Nyári Színházban és néhány koncerten is. De a környék, a természet és a Mecsek is vonz. Biztosan többször fogok még benne túrázni.”

Szabadidejében Sandra György előszeretettel kreatívkodik, gyakran próbál ki új dolgokat. Odahaza már egy kis kézimunkaüzletet is létrehozott, amelyen keresztl saját maga varrt, horgolt vagy barkácsolt apróságokat terjeszt, de biciklijét is maga építette.

„A kreativitás valójában mindenkiben ott van. Egyszerűen meg kell ragadni és megvalósítani az ötleteket, ha sikerül, ha nem. Ezáltal gyakran új képességeket fedezhetünk fel magunkban, ami jó mulatság. A projektek összeállítása és megvalósítása hihetetlen belső elégedettséggel tölt el, egyúttal új ötleteket érlel bennem. Szívesen megosztanám a kreatív munka ezen előnyeit másokkal is, remélem, hogy itt-tartózkodásom alatt lesz még erre néhány alkalmam.”

A Lenau Ház-beli munkát a kultúrmenedzser izgalmas kihívásként éli meg. Feladatai közé tartozik a fiatalok számára vonzó programkínálat összeállítása és a segédkezés új kommunikációs stratégiák kidolgozásában.
Tevékenysége súlypontját a német nyelvű ifjúsági élet felélénkítése adja.
Bár a Lenau Ház már jó ideje sikeres német filmklubot működtet és a Pécsi Tudományegyetem amatőr színtársulata is rendszeresen a Ház pincéjében próbál, mégis mind a Lenau Ház vezetése, mint a kultúrmenedzser erőteljesebb részvétel vár az ifjabb generációtól:

„A Lenau Ház felszereltségenek és helyiségeinek köszönhetően hihetetlen lehetőségeket ad különböző fiatalorientált rendezvényeknek, projekteknek. Ilyen gondolat például a „Deutschland-Café” – egy olyan hely, ahol a fiatalok közösen lazíthatnak, barátokkal találkoznak, ugyanakkor a német nyelvvel és kultúrával foglalkoznak. Személy szerint ezt kiváló ötletnek tartom, és szeretném, ha mihamarabb meg tudnánk valósítani. Nekem is vannak már ötleteim, de még tovább kell őket csiszolni.
Mégis nagyon örülnénk, ha a fiatalok saját ötletekkel fordulnának hozzánk, vagy közösen vitatnánk meg, milyen igények merülnek fel.”

Valóban, a széles, történeti szakirodalomból és német filmekből álló gyűjteménnyel büszkélkedő könyvtár és olvasóterme mellett a Lenau Háznak több olyan helyisége is van, amelyet különböző célokra hasznosítani lehetne. Az egyesület szívesen rendelkezésre is bocsátaná őket.

„Remélem, hogy az elkövetkezőkben el tudunk valamit indítani, és még vonzóbbá tesszük a Lenau Házat a fiatalok számára! - így Sandra György és lelkesen hozzáfűzi:”

„Kedves pécsi fiatalok, szeretettel várjuk látogatásotokat és ötleteiteket! Örülünk minden ötleteteknek és szeretnénk meghallgatni a mondanivalótokat!”

Egy feltétele azért van a terveknek: az egyesület felelősséget érez a német ill. a magyarországi német kultúra közvetítéséért, ezért a programoknak kivétel nélkül németül kell zajlania.

„Természetesen beszélünk magyarul is, mégis a magyarországi német nemzetiséget képviseljük, ebben az összefüggésben pedig elsődleges a német nyelv közvetítése.”

Végezetül hozzáfűzte:

„Nagyon örülök, hogy itt lehetek, és izgatott vagyok, mi minden fog a következő hónapokban történni. Nagyon örülnék neki, ha intenzívebb lenne a párbeszéd a fiatalokkal. Ideális esetben nemzedékeket összefogó eszmecsere is kialakulhatna. Hogy ez megvalósul-e, idővel elválik. De bízom ebben, és ez a hit hajt előre.”

Észrevételeiket, óhajaikat, kérdéseiket az alábbi elérhetőségeken oszthatják meg a Lenau Házzal:
Lenau Ház
Munkácsy Mihály utca 8
7621 Pécs
Tel.: 72-332515
Email: lenau@t-online.hu oder gyoergy@ifa.de
Honlap: www.lenau.hu 

Facebook: www.facebook.com/LenauHaus

 

Szeitz István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo