25 éve nyitották meg a határt Sopronnál




25 évvel ezelőtt, 1989. augusztus 19-én Sopron közelében szimbolikusan három órára megnyitották a határt Magyarország és Ausztria között, ez idő alatt több mint 600 NDK-polgár menekült át a határon. A világtörténelmi jelentőségű esemény 25. évfordulója alkalmából az Antall József Tudásközpont, a Polgári Magyarországért Alapítvány, Sopron megyei jogú város, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány, valamint a Konrad-Adenauer-Stiftung augusztus 18-án és 19-én két nemzetközi konferenciát szervezett.

IMG_1364

A kétnapos rendezvénysorozat nyitányaként augusztus 17-én a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban megnyitották Az első szakadás a Vasfüggönyön. A Páneurópai Piknik Sopronban 1989. augusztus 19-én című vándorkiállítást. A tárlat sokszínű: többek között portréfilmek is megtekinthetők, melyekben kezdeményezői, politikusok, határőrök számolnak be a piknikről, de természetesen az esemény elő- és utóéletével is foglalkozik. A kiállítás 2014. szeptember 21-ig tekinthető meg Sopronban.

A következő két napon körüljárták a Páneurópai Piknik történelmi jelentőségét, illetve annak Magyarországra, Németországra és Európára gyakorolt hatását. Szabadság, demokrácia, béke és bátorság – ezek voltak a legfontosabb kulcsszavak. Az augusztus 18-i, a Páneurópai Piknik 25. évfordulójának alkalmából megrendezett Sopron: Kapu a szabad Európa felé c. konferencia előadója volt többek között Hildigund Neubert, a Türingiai Miniszterelnökség államtitkára, Michael Stübgen, a Bundestag német-magyar parlamenti csoportjának elnöke, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke valamint Prof. Dr. Pozsgay Imre, Magyarország egykori államminisztere, a Páneurópai Piknik védnöke is.

IMG_1337

A vendégeket augusztus 19-én, a Páneurópai Piknik napján a Liszt Központban Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője köszöntötte. A német újraegyesítés elválaszthatatlanul összekapcsolódik a Páneurópai Piknikkel – mondta Johannes Singhammer. A Német Szövetségi Parlament alelnöke a magyar-német összetartozást bizonyítandó példáiként hozta fel Árpád-házi Szent Erzsébetet, illetve Szent István király és Bajor Gizella házasságát is. Méltatta továbbá azokat az embereket, akiknek bátorsága lehetővé tette az első lépést a szabadság felé. Karlheinz Kopf, az Osztrák Nemzeti Tanács második elnöke beszédében csodának nevezte, hogy a határáttörés vérontás nélkül zajlott le, és dicsérte a határőrök bátor döntését, hogy az érvényes tűzparancs ellenére nem lőttek. Hangsúlyozta: fiatalokat állandóan emlékeztetni kell a szabadság és a demokrácia értékeire. Klaus Riedel, a budapesti Német Nagykövetség ügyvivője kiemelte, hogy mindenkiről meg kell emlékezni a jubileum kapcsán, akik valamilyen módon hozzájárultak Európa egyesüléséhez. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, először is megköszönte a Konrad-Adenauer-Stiftungnak az öt évvel ezelőtt nyújtott jelentős segítségét, amely nélkül a Páneurópai Piknik 20 éves jubileuma nem valósulhatott volna meg. Itt emelte ki Sopron városának és polgármesterének, Dr. Fodor Tamásnak jelentős szerepét. Kevés olyan példa van, ahol egy nép önzetlensége, egy másik nép számára sorsfordító jelentőségű – mondta.

IMG_1341

Christine Lieberknecht, Türingia miniszterelnöke úgy fogalmazott, hogy egyes emberek összefogtak és közösen kivívták a szabadság győzelmét. Elmondta, milyen boldog, hogy Németh Miklóst, Magyarország 1989-ben hivatalban lévő miniszterelnökét 2014 júniusában az európai és német egység érdekében végzett tevékenységéért Point Alpha-díjjal tüntették ki. Záróbeszédében Dr. Szájer József, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettese elmondta, a Páneurópai Piknik abból a szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a szabad emberek szabad akaratukból dacoltak a politikai hatalommal.

IMG_1372

Az augusztus 19-i konferenciával párhuzamosan a sopronpusztai Páneurópai Piknik Emlékparkban számos sport-, szabadidős és kulturális programmal várták az érdeklődőket. A rendezvény vendége volt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Rákay Philippel folytatott beszélgetésében elmondta, a rendszerváltás legnagyobb vívmánya a szabadság. Kiemelte, a rendszerváltás szabadságot hozott a mozgásban, a tulajdonban és a politikában is.

Grund Lajos

Ajánlott hírek