A sváb viselet és tánc napja

Forrás: baon.hu

A népviselet és tánc napja Hajóson hagyományőrző napot tartottak július utolsó hétvégéjén. A sváb néptáncosok tavaly egy lakodalom felidézésével ünnepelték a tánccsoport fél évszázados jubileumát és az akkori sikeren felbuzdulva határozták el, hogy minden évben megrendezik a hajósi népviselet és tánc napját.

2668144_hajos036

Gyalogosan, kerékpárral vagy éppen terepjáróval is érkeztek a színes szoknyákba bújt lányok és asszonyok és a fekete-fehér ünneplőbe öltözött fiúk és férfiak, akik a Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület felhívására öltötték fel őseik viseletét. Rozmaringot tűztek a hajósi tájháznál gyülekezők ruhájára. Az illatos rozmaringról közben az is kiderült, hogy olyan mint a svábok: szinte mindenütt gyökeret tud verni.

2668124_hajos016

Az 1720-as években telepítették ide a németországi svábokat, akik nem csak a nyelvüket, hanem viseletüket és hagyományaikat is megőrizték. A sváb néptáncosok múlt évben egy lakodalom felidézésével ünnepelték a tánccsoport fél évszázados jubileumát és az akkori sikeren felbuzdulva határozták el, hogy minden évben megrendezik a hajósi népviselet és tánc napját.

2668158_hajos050

– Tavaly az volt az egyik legmeghatóbb élmény, amikor láttuk, hogy felhívásunkra milyen sokan vették fel újra a hajósi népviseletet és ünnepeltek velünk – mondta el Mayer Edina, a tánccsoport tagja, aki „civilben” a hajósi barokk kastély vezetője. A szervezőknek mindez azt az üzenetet is hordozta, hogy folytatni kell ezt a hagyományt. Tavaly óta nagyon sokan varrattak maguknak, gyermekeiknek hajósi viseletet, hogy ők is aktív részesei lehessenek a következő ünnepnapnak.

2668151_hajos043

– Mindez mutatja a hagyományőrzés közösség-összetartó erejét, ami a különböző generációkat is összekapcsolja egymással – fogalmazott Mayer Edina.

A Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar haladt a menettánc élén, ami a német nemzetiségi tájháztól (Heimatmuseum) indult a Szigeti főutcán a katolikus templomig. Utóbbi helyszínen közösen elénekelték a hajósi svábok „himnuszát” a Maria von Hajosch kezdetű egyházi éneket. A sportpályán pedig műsoraik után utcabállal zárult a hagyományőrző nap.

Tapodi Kálmán

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo