Budakeszi: emlékművet avattak a svábok őseinek

Forrás: MTI

Emlékművet avattak vasárnap Budakeszin az első betelepülő német családok tiszteletére. Józsa Bálint szobrászművész Őseink emlékére című alkotásával a háromszáz éve betelepült német lakosság élete, munkássága és hagyományai előtt tiszteleg a város.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: ez az emlékmű is erősíti azt a hitet, hogy különböző nemzetiségű és vallású emberek évszázadokon át tudnak egymás mellett élni békében, szeretetben és közös hitben, és megmutatja a magyarok befogadó hajlandóságát. Egyben jelzi az idetelepült németek hitét, közösségi erejét, töretlen akaratát. Schrotti János, a budakeszi német önkormányzat elnöke beszédében a magyarországi németek 1946-os elűzetéséről is megemlékezett. A kitelepítés egy tragikus szelete annak a háromszáz évnek, amelyet az elődök itt eltöltöttek – mondta. Hangsúlyozta: az utókornak emlékeznie kell azonban az építésre, a haza védelmére, a település szépítésére vagy a közösségek kapcsolatára.

budakeszi

Csutoráné Győri Ottilia polgármester (Fidesz-KDNP) az avatáson azt hangsúlyozta: emlékezni kell a múltra, hogy meg lehessen érteni a jelent, és megtalálni a megmaradás és a gyarapodás útjait.

Franz Huber, az egykori, Budakesziről kitelepítetteket és leszármazottaikat tömörítő szervezet, a Budakesser Gemeinschaft elnöke és Hidas Mátyás, a Budakeszi Szépítő Egyesület elnöke is felidézte, hogy az elődök szorgalmas munkával egy szinte lakatlan településből a 20. századra virágzó falut varázsoltak. Ezt a lelki és fizikai építőmunkát, kultúrateremtő folyamatot derékba törte ugyan a 250 évvel későbbi kitelepítés, de az elődök életműve fennmarad – hangsúlyozták.

A Buda Környéki Televízió riportban számolt be az emlékmű előkészületeiről.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo