„Időkapu” a Kálvária-hegyen

Forrás: budafokteteny.hu

Sváb konyhamúzeum várja a látogatókat Budafok egyik legrégebbi utcájában

Százötven-kétszáz éves időutazást élhet át az, aki meglátogatja a Budafok második legrégebbi utcájában található parányi sváb „konyhamúzeumot”. Koltai Béláné nagy gonddal rendezte be a telkén található kis házikót ősei emlékeivel.

20140714koltaibelane-gasztromuzeum-kalvariautca-soma_11_rw_610

A gyűjtemény több csoportra osztható. Elsőként a csodálatos panorámával rendelkező szabadtéri tárlat tárul a szemünk elé. Ahogy felérünk a mészkövekből kirakott keskeny lépcsősoron, nem is tudjuk, hová nézzünk. Először a budafoki látképen, majd a gyönyörű virágokon, aztán a kis zegzugokban elrejtett százéves használati tárgyakon akad meg a tekintetünk. Tényleg csak kapkodja az ember a fejét. A sváb konyhába lépve mintha a múltba kerülne a látogató. A bejárati ajtótól jobbra, egy kis asztalon annyi tárgy található, hogy már itt hosszú percekig mesél a gyűjtemény tulajdonosa.

20140714koltaibelane-gasztromuzeum-kalvariautca-soma_21

– Szívemnek kedves a vándor Szűz Mária-szobor, amit minden héten más család vihetett haza és imádkozhatott otthon a közösségért. Ezt a szobrot Hautzman Lipót atya őrizte a Savoyai Jenő téri templomban, ahol én, és nemrégiben az unokám is „bérmákólt” (bérmálkozott) – meséli Koltai Béláné.

A konyha másik sarkában a nagymama sparheltje található, a több mint százéves sütőformákkal és még azzal a csomóval, amit a nagyi kötött az egyikre. Minden egyes tárgyhoz külön történetek tartoznak, amelyekről Szilvia átszellemülten mesél. Egy-egy tárgy kézbevételével, régi lyukas edények, megfakult fényképek nézegetése közben elevenedik fel a múlt. Koltai Béláné minden évben több osztályt fogad az Árpád Német Nemzetiségi Általános Iskolából. Nagy szeretettel adja át tudását, a látásmódját és a múlthoz való viszonyát a gyerekeknek, akik mindig tátott szájjal hallgatják. Az összegyűjtött anyag nagy része Szilvia közeli és távoli rokonaitól származik.

 20140714koltaibelane-gasztromuzeum-kalvariautca-soma_20

– Mindig is szorgalmas és takarékos volt a családom, így soha nem dobtak ki semmit – emlékezik. – Az évek múlásával egyre több dolog halmozódott fel a házban, majd a pincében és a padláson. A kor előrehaladtával én is megértem ezekhez az értékes tárgyakhoz, amiknek mára már múltjuk és jelentőségük lett.

A konyha gyűjteményét ékesíti Szick néni egykori kredence, a Gmehling család több száz éves étkezőszékei, kávédarálója és jó néhány kézimunkája. Értékes darabja még a gyűjteménynek egy működő gramofon és a nagymama, valamint Koltai Béláné édesanyja által készített hímzések. Az asztalon, az ablak előtt és a falon is található egy-egy kézzel varrt mintás remekmű.

20140714koltaibelane-gasztromuzeum-kalvariautca-soma_27

Az udvarra újból kilépve észrevehetjük a virágok közt Beethoven, Liszt, vagy éppen Mozart szobrát. Szilvia imádja a komolyzenét, a ház vagy éppen a kert minden szegletében fellelhető egy-egy CD. Szilvia nemrég talált egy kiadványt a padláson, amely a Kossuth iskola megnyitására készült. Az értékes anyagot felajánlotta Karsay Ferenc alpolgármesternek, aki át kívánja adni azt az idén 110. évfordulóját ünneplő intézmények.

20140714koltaibelane-gasztromuzeum-kalvariautca-soma_03

A sváb konyhagyűjteményt bárki megtekintheti, a következő számon történő előzetes egyeztetés után: 06-70/330-0303.

Viszkocsil Dóra

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo