„Az MNOÖ által még több segítséget remélek a magyarországi németeknek“ – bemutatjuk Dr. Wicker Erika országos jelöltet

Forrás: LdU

Szeretné követni a választásokról szóló híreket?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata új sorozatot indított a „Deutsche Liste – Die erste Wahl” c. Facebook-oldalán, amelyben bemutatja – a teljesség igénye nélkül – a magyarországi németek országos listájának néhány jelöltjét.

„Az MNOÖ által még több segítséget remélek a magyarországi németeknek“

A magyarországi németek országos listájának 26. helyén Dr. Wicker Erika áll. Szakmáját tekintve régész, 18 éve a kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa, és hivatásában mindenekelőtt a XVI-XVII. századi balkáni bevándorlók örökségével foglalkozik. E témában írta PhD-diplomamunkáját is (rácok és vlachok a török idők Észak-Bácskájában). Elkötelezett állatvédő, szeret olvasni és szívesen tevékenykedik a kertjében.

1902844_856357514374356_4574724049669124530_n

Dr. Wicker Erika 1998 óta tagja a kecskeméti német nemzetiségi önkormányzatnak, 2006 óta ő tölti be az elnöki posztot. Azt mondja, képviselőtársaival együtt legfontosabb törekvésük a város nemzetiségi oktatásának-nevelésének sokrétű támogatása.
- A személyes indíttatásom arra vonatkozóan, hogy tevékenyen is részt vállaljak a magyarországi németség érdekében végzett munkából, egyszerű és természetes – mondja Wicker Erika. – Egy bácskai német településről, Császártöltésről származom. Bár a faluban ma már sajnos az idősebbek is csak magyarul beszélnek egymással, egy-két évtizeddel ezelőtt mindnyájan kétnyelvűek voltunk. A bajai Frankel Leó német gimnáziumba jártam, később az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a régészet mellett német nyelv- és irodalmat is hallgattam. Bár már rég nem a szülőfalumban élek, rendszeresen meglátogatom az ott lakó családtagjaimat. Nekem Császártöltés maradt a hazám, nekem ez a világ közepe!

Dr. Wicker Erika úgy gondolja, az új országos német önkormányzatban régészként mindenekelőtt kulturális és helytörténeti területen tud majd különösen tevékeny lenni. A 2002 és 2006 közötti időszakban egyébként tagja volt már az MNOÖ-nek, ennek ellenére szerényen a kevésbé tapasztalt képviselőjelöltek közé sorolja magát. Azt reméli, hogy a több cikluson át aktívan dolgozó tagoktól sokat tanulhat majd, amiből merítkezve a lehető leghatékonyabban tud majd dolgozni.

- Azt kívánom magunknak a jövőre vonatkozóan – mondja Erika -, hogy mindazok a lehetőségek, amelyeket az MNOÖ az intézményei és támogatásai révén eddig kínált, továbbra is működhessenek, megmaradhassanak, hogy ezzel az országos német önkormányzat még több segítséget nyújthasson a Magyarországon élő német nemzetiség tagjainak.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo