„Egymást támogatva csapatban kell dolgoznunk!” – bemutatjuk Tázer Mariannát

Forrás: LdU

Szeretné követni a választásokról szóló híreket?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata új sorozatot indított a „Deutsche Liste – Die erste Wahl” c. Facebook-oldalán, amelyben bemutatja – a teljesség igénye nélkül – a magyarországi németek országos listájának néhány jelöltjét.

Az egységes lista 31. helyén a piliscsabai Tázer Marianna áll. A közgazdásznő jelenleg egy német vállalat főkönyvelőjeként dolgozik és egy tízéves kislány édesanyja. Marianna szülővárosában évek óta aktívan részt vesz a németség életében: tagja a helyi nemzetiségi önkormányzatnak és a Piliscsabai Németek Kulturális Egyesületének, valamint kuratóriumi elnöke volt a Deutsche Schule Piliscsaba Alapítványnak.

10689651_850097821666992_8788249450672779011_n

Marianna az ELTE végzős hallgatója közösségi és civil tanulmányok mesterszakon. Hitvallása szerint nélkülözhetetlen a civil társadalom tanácsa, munkája, aktivitása – települési és országos szinten egyaránt.

- A svábság számomra sosem volt kérdés – mondja Tázer Marianna. – Így nőttem fel. Olyan magától értetődő ez nekem, mint hogy levegőt veszek. Büszke vagyok a származásomra. A lányomnak pár napja volt az első hon- és népismeret órája, mikor ez szóba került otthon, hamar a sváb anyanyelvre és kultúrára terelődött a szó. Jómagam a piliscsabai német dialektust – néhány kifejezéstől eltekintve – sajnos már nem beszélem, ennek ellenére az anyanyelvünk és a kultúránk iránti szeretetemet mindenképpen tovább tudom neki adni.

Ahhoz, hogy ezek az értékek továbbélhessenek, a magyarországi németeknek meg kell találniuk annak a módját, hogy a fiatalabb generációt mobilizálják, hiszen nagy az asszimilációs nyomás. Fel kell ébreszteni bennük a kíváncsiságot, a származásukra való büszkeséget, az érdeklődést a kultúrájuk iránt.
Tázer Marianna az országos német önkormányzat munkájában mindenekelőtt a pénzügyi és gazdasági területen szerzett tudását, tapasztalatát kívánja hasznosítani. Fontosnak tarja a civilek és a helyi közösségek anyagi támogatása mellett azok szakmai, módszertani segítését is. Véleménye szerint óriási lehetőség a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott iskolák nagyobb önállósága. Kiemelte, fontos, hogy azok segítséget kapjanak ahhoz, hogy minél jobban tudjanak élni ezzel a lehetőséggel, hogy aztán egymást támogatva csapatban dolgozhassanak, haladhassanak.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo