Falu a városban – Hartyánfeszt

Forrás: Zentrum

Szeretne további újhartyáni hírekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Nem volt hiány sváb ínyencfalatokban szeptember 7-én Újhartyánban. A kisváros hagyományőrző egyesületei és vendégeik hagyományos finomságokat kínáltak pultjaiknál, miközben a színpadon kultúrcsoportok váltották egymást.

A városlakók nagy örömére a Hartyánfeszt az évek során valódi népünnepéllyé vált, amelyre már a szomszédos és távolabbi településekről is érkeznek vendégek. Egy egész utcát építettek be sátrakkal, ahol az asztalokon nem csak a helyiek, hanem a meghívott német községek, pl. Ceglédbercel vagy Taksony is bemutatták hagyományos sváb ételeiket mint például a fonott kalácsot, a milikreint (tejkrém), a hólabdát, a fahéjas fánkot, a supnúdlit, a káposztás cvekedlit, a rétes, a kiflit, a csülkös káposztát és a bablevest. Aki nem tudta teletömni a hasát, csak magát hibáztathatta, mert választékból nem volt hiány. Mellé házi sört csapoltak, amely a jó időnek köszönhetően igen kelendő volt.

A hartyániak a hagyományos babos tésztát kínálták, ami helyi specialitás, régen, de sok háznál ma is ez a pénteki ebéd menüje. A Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre pedig az ún. tacskelt árulta, ami egy lekváros sütemény. A lányok egy nyári főzőtanfolyamon tanulták meg a receptet, most pedig kiváló munkát végeztek.

Természetesen nagyszabású kultúrműsor is várt a nézőközönségre. Zenés felvonulással vette kezdetét a program, a folytatás a városközpontban következett. A színpadon a helyi óvoda, Újhartyán, Solymár, Dunaharaszt, Ceglédbercel és a szerbiai Szenttamás táncosai váltották egymást, a Bad Nenndorf-i Fúvószenekar térzenét adott, az újhartyáni fúvósok pedig fennállásuk 15 éves évfordulóját ünnepelték egy koncerttel. Végül a Sváb Parti szólította utcabálra a jelenlévőket.

A Hartyánfeszt valóban színvonalas rendezvény, ahol garantált a jókedv. Az ünnep bizonysága annak, hogy a hartyániak vendégszerető népek, viselik népviseletüket az ünnepekkor és kétségbevonhatatlanul életben tartják hagyományaikat.

Ambach Mónika

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo