„Hamarosan el kell készítenünk az MNOÖ munkájára vonatkozó átfogó stratégiai tervet!” – bemutatjuk Englenderné Hock Ibolyát

Forrás: LdU

Szeretné követni a választásokról szóló híreket?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata új sorozatot indított a „Deutsche Liste – Die erste Wahl” c. Facebook-oldalán, amelyben bemutatja – a teljesség igénye nélkül – a magyarországi németek országos listájának néhány jelöltjét.

A magyarországi németek országos listájának második helyén a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata oktatási bizottságának elnöke, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont igazgatónője, Englenderné Hock Ibolya neve áll.

1208495_854516274558480_8129635610589248341_n

A német nemzetiségi oktatási szakértő az MNOÖ elmúlt négy éves munkája egyik legfontosabb eredményének azt tartja, hogy elkészülhetett a magyarországi németek nevelési, oktatási és közművelődési programja, amely a „Gyökerek és Szárnyak” címet viseli: – 2010-ben megfogalmaztuk e téren alapelveinket és lefektettük stratégiai tervünket. Ez négy területre terjed ki: az óvodákra, iskolákra, felsőoktatási intézményekre és a felnőttképzésre. Ezen alapelvek mentén a jövőre vonatkozóan úgynevezett fejlesztési terveket alkottunk meg, amelyek 2016-ig konkrét intézkedéseket és célkitűzéseket fogalmaznak meg. A nevelés-oktatás területén az elmúlt években szerencsére egyébként is sok minden történt. Különösen kiemelném azt, hogy középpontba állítottunk az anyanyelvi oktatás fejlesztését, amelyet – a kultúránk, identitásunk megőrzése mellett – első számú célkitűzésünknek tekintünk, s amelynek megvalósításáért a jövőben is mindent elkövetünk majd.

Englenderné Hock Ibolya kiemelte: fontosnak tartja egy az oktatási intézményeket összekötő, jól működő hálózat kiépítését, mégpedig annak érdekében, hogy ezek az intézmények hatékonyan tudjanak együtt dolgozni, és, hogy az MNOÖ közvetlenül is elláthassa őket információkkal, szakmai segítséggel.

A képviselőjelölt-asszony szerint az országos német önkormányzat a következő választási ciklus legelején papírra kell, hogy vesse a maga munkájára vonatkozó átfogó stratégiai tervét, vízióját, amelyet aztán a politika, kultúra, média területére, valamit a szociális és ifjúsági területekre vonatkozóan konkrét intézkedési tervekben részletesen is ki kell, hogy fejtsen. Englenderné Hock Ibolya szerint annak alapján az MNOÖ még tudatosabban dolgozhat majd népcsoportunk jövője érdekében. Azt ígéri, hogy e célok eléréséért – úgy, ahogy ezt eddig is tette – keményen fog küzdeni.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo