Még magasabb minőség és további fejlesztések kellenek

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának hivatalos sajtóközleménye
2014. szeptember 9.

Átgondolt programmal készül a hazai németség az októberi nemzetiségi választásokra

Egységesen, határozott elképzelésekkel és számos fiatal jelölttel vág neki a nemzetiségi önkormányzati választásoknak a magyarországi németség. A hétfőn bejelentett országos listán 57 név szerepel, élén a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának eddigi elnökével, Heinek Ottóval. Az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) által jegyzett egységes lista indításához a szükséges ajánlások több mint kétszeresét gyűjtötték össze országszerte alig néhány nap alatt. A hazai németség 15 területi listát állíthat, és ősszel akár félezer településen alakulhat német nemzetiségi önkormányzat.

Mindössze tizennyolc éves, azaz idén ősszel járul életében először az urna elé Majeczki Martin. Az újhartyáni fiatalember azt mondja, számára nem volt kérdés, hogy felveteti-e magát a német nemzetiségi névjegyzékbe azért, hogy német önkormányzatra szavazhasson. – Bár elsőválasztó vagyok, magam is indulok a szülőfalumban német nemzetiségi képviselőjelöltként, sőt, a Pest megyei listára is felkerültem. Nagyon jólesik, hogy a korom ellenére is bíznak bennem. Hiszem azt, hogy egy-egy nemzetiségi önkormányzatban szükség van a fiatalok lendületére. Vallom, hogy a régi értékeket becsben kell tartanunk, mégpedig oly módon, hogy azokat a felgyorsult világunkkal összhangban, új ötletekkel megfűszerezve ápoljuk. Újhartyánban mindezt évek óta igyekszem a gyakorlatba is átültetni. Nálunk a faluban szerencsére vevők is rá a fiatalok. Tavaly például megalapítottuk a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Körét. A való életben is jóban vagyunk egymással, és így, együtt már sok mindent sikerült elérnünk. Bennem egyébként – bár természetesen német nemzetiségi családból származom – az iskolai népismeret órák során vált élénkké az önazonosságtudat. Tudom, hogy jót teszek azzal, ha segítek felpezsdíteni a nemzetiségi életet.

Stratégiai cél a fiatalítás – mondja a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, miközben hangsúlyozza: a listákat a jelölő szervezetek tudatosan úgy állították össze, hogy azokon tapasztalt, már több cikluson át e területen dolgozó jelöltek is helyet kaptak. Majeczki Martin példája is azt mutatja, hogy az oktatási intézményekre óriási felelősség hárul a hazai németség fennmaradása tekintetében. Az országos önkormányzat mindezt már régen felismerte, hiszen évek óta részletesen kidolgozott stratégia alapján, tudatosan fejleszti a német nemzetiségi oktatás ügyét. Heinek Ottó szerint ez a következő ciklusban sem lesz másképp: – A legfontosabb célunk e területen annak elérése, hogy minél magasabb minőséget produkálhassunk, mégpedig az óvodától a felsőoktatásig minden szinten. Ehhez olyan minőségbiztosítási rendszeren dolgozunk, amely objektív mérce lesz az óvodáink, iskoláink számára. Emellett természetesen számos egyéb terület fejlesztésére is szükség van: szeretnénk a nyelvtudásunk és szakmai ismereteink révén méginkább a hazai gazdaság javára válni; a nemzetközi kapcsolatainkat igyekszünk még több területre kiterjeszteni. A kulturális és egyéb civil szervezeteink életét az alacsony anyagi támogatás mellett a bürokratikus akadályok is nehezítik. El kell érnünk, hogy több pénz jusson a civil szervezetekre és egyszerűbb legyen a pályázati rendszer. Ebben fontos szerepe lesz parlamenti szószólónknak, Ritter Imrének. Felelősséget érzünk népcsoportunk idős tagjai iránt is, azon leszünk, hogy még színvonalasabb szolgáltatásokban részesüljenek országszerte.

A német nemzetiségi önkormányzati választáson csak az vehet részt, aki felvetette magát a német nemzetiségi névjegyzékbe. Eddig közel 35 ezren regisztráltak, ám ez a szám szeptember 26-ig, a regisztráció végső határidejéig bizonyosan tovább növekszik. Az idéntől egyébként új választási mód lépett érvénybe: a választások megtarthatóságát most először köti a törvény a népszámlálási adatokhoz, és a települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzati testületeket egyidőben, közvetlen választással választjuk meg október 12-én.

További információ:
Heinek Ottó elnök, Magyarországi Németek Országos Önkormányzata: +36 30 993 6923; heinekotto@ldu.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo