Sárdi János: kékfestőnek lenni Isten áldása – Hazánk legidősebb, ma is aktív kékfestő mesterénél jártunk

Forrás: eletszepitok.hu

Szeretne hasonló hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja a –> Zentrum Facebook oldalát

Régen a sváb lakosság hétköznapi ruhái, ma inkább terítők, párnahuzatok, függönyök készülnek a kékfestő textíliákból. Ha azt mondjuk, hogy a kékfestő mesterség kihalóban lévő szakma, egyáltalán nem túlzunk. Az országban mindössze 11 működő kékfestő műhely található, melyek a www.museum.hu tájékoztatása szerint állandó kiállításként is működnek, egyénileg és csoportosan is felkereshetők. Hazánk legidősebb kékfestő mestere a 94 éves Sárdi János Nagynyárádon él - 66 évvel ezelőtt nyitotta meg a műhelyét. Ha nem is napi szinten, de napjainkban is fest kelméket; festene gyakrabban is, mondja, csakhogy egyre nehezebb kékfestéshez minőségi méterárut találni. Műhelyében kerestük fel a népművészet mestere címmel és még számos más rangos díjjal kitüntetett kékfestőt.

kekfesto10

Sárdi János 1920. június 3-án született Mohácson. Nagyszülei jómódú földművesek voltak. Nagyanyja javaslatára választotta a kékfestő mesterséget. Inas éveit Auth Rezső bólyi kékfestő mesternél töltötte. Két év alatt két mesterséget sajátított el, a kékfestést és az anyagfestést. Segédévei során Budapesten a kékfestő, kelmefestő és vegytisztító és fonalfestő mesterségeket is kitanulta. 1947-ben mestervizsgát tett, majd a következő évben iparengedélyt szerzett és létrehozta műhelyét Nagynyárádon. 1979-ben megkapta a Kiváló Kisiparos kitüntetés arany fokozatát, 1985-ben elnyerte a népi iparművész címet, ’88-ban a népművészet mestere lett. 1994-ben a Baranya Megyei Közgyűlés művészeti díjjal tüntette ki.

- Kékfestőnek lenni Isten áldása – vallja Sárdi János, akinek munkaszeretete, hivatástudata ámulatba ejtő. Patinás műhelye hat évtizednyi alkotómunka lenyomatát őrzi.

[...]

- Minden szakmának megvannak a nehézségei, de meg kell találni benne a szépséget is. Tudni kell bánni az anyagokkal s ettől szép egy szakma, hogy ismerjük minden kicsi részletéig. Annak ellenére, hogy nagyon nehéz inaséveim voltak, hálás vagyok, mert mindazok az élmények hozzájárultak ahhoz, hogy most az lettem, ami vagyok. Többek között arra gondolok, hogy a bólyi mesterem nagyon szigorú volt. Sokat nem lehetett tőle ugyan tanulni, de szakmailag nagyon jó volt a pesti mesterem, aki viszont nagy tudású kelmefestő volt, gyapjat is megtanultam tőle festeni, ami szintén hasznomra vált. Jó volt az ínséges idő, a háború arra, hogy az aratás, cséplés során megerősödtem, az állóképességemet annak köszönhetem. Az önállóságom kezdetén jelentkező piaci nehézségek pedig arra voltak jók, hogy rávezettek arra, hogy különleges minőségű árut készítsek. Ma már ilyen problémák nincsenek, mert alig vagyunk egy páran már, nincs vetélytárs, ha rossz minőségű árut készítenék, annak eladásával sem volna probléma, de büszke vagyok arra, amit erkölcsileg és más téren is elértem, ezt mind a munkámnak köszönhetem. És ami még fontosabb, hogy biztos, szertő családi háttér segített egész életemben. A nagyszüleim, a szüleim, és a párom, mert enélkül én aligha tudtam volna ezt az eredményes életutat így végig járni.

Mesterházy Mónika

A teljes cikk itt olvasható >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo