Zentrum: változatlan csapat, új tervek

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlése szeptember 20-án egyhangúlag megszavazta, hogy újabb öt évig Ambach Mónika töltse be a Zentrum igazgatói posztját.

IMG_5268

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján kiírt pályázat eredményeképpen, amely az intézményvezetői állás 5 évenkénti újbóli kiírását is magában foglalja, az MNOÖ Kulturális Bizottsága egyhangúlag Ambach Mónikát választotta a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ igazgatójának, amit az MNOÖ Közgyűlése  2014. szeptember 20-án egyhangúlag elfogadott.

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ (Zentrum) idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Eddig nyolc filmfesztivált szervezett középiskolásoknak és fiatal filmeseknek Abgedreht! címmel, és hat Blickpunkt országos fotóversenyt bonyolított le több száz résztvevővel. A Blickpunkt vándorkiállítás minden évben bejárja az országot. Legközelebb 2014. szeptember 26-28. között lesz látható Nemesnádudvaron, a Polgármesteri Hivatalban. A Zentrumhoz tartozó Magyarországi Németek Könyvtára, hazánk legnagyobb német nemzetiséggel foglalkozó szakkönyvtára, a hét öt napján várja az olvasókat.

abgedreht_2014

A Zentrum mindezek mellett az ország leglátogatottabb magyarországi német témájú internetes oldalait működteti. A Zentrum.hu és az intézmény Facebook-oldala (facebook.com/zentrumhu) napi szinten oszt meg híreket, programokat és rendszeresen számol be rendezvényekről, valamint a németséget érintő történésekről. Az oldal külön rovatban foglalkozik a választásokkal, illetve együttműködik a többi magyarországi német médiummal, továbbá megtalálhatóak rajta pl. a Magyarországi Német Színház aktualitásai és a Landesrat programjai, beszámolói is.
Egy éve a Zentrum szervezi a Magyarországi Németek Háza rendezvényeit is. Az Auf dem Teppich beszélgetős műsorsorozaton kívül kiállításmegnyitók, borkóstolók, koncertek, tudományos előadások és gyermekprogramok színesítik a palettát. (A programokról a Zentrum.hu oldalon és a Facebookon tájékozódhat.)

IMG_4832

Ambach Mónika, ahogy azt pályázatában is leírta, ezt az elmúlt tíz éves munkát kívánja folytatni. A weboldal folyamatos tartalomfeltöltése mellett új rovatok indulnak. Olyan riportok és írások születnek, melyek még több olvasót vonzanak majd az oldalra. A Zentrum-Programme im HdU rendezvényei már a jövő év tavaszáig elő vannak jegyezve és rövidesen indul az idei Blickpunkt fotópályázat is, amely várhatóan ismét nagy érdeklődésre tart majd számot.

Az immár második alkalommal újraválasztott igazgató a Zentrum alapítása óta (2004) vezeti az intézményt. Tevékenységéért 2009-ben Baden-Württemberg Tartomány Médiadíjával tüntették ki. A Zentrum csapata, azaz a Zentrum-Team összetétele sem változik. Az igazgatónő mellett a jövőben is Grund Lajos irodavezető és Mayer István könyvtáros látja el a feladatokat.

IMG_6663

Ambach Mónika szerint a következő öt év nagyon izgalmas lesz: „Felépítettünk valamit, ami fontos szerepet tölt be a németség kommunikációjában. Kell, hogy az emberek lássák, mennyi munkát és időt áldoznak mások is a hagyományőrzésre, mennyi örömöt okoznak és élményt nyújtanak egymásnak. Lényeges, hogy minél több információ elérhető legyen nálunk, amelyek visszakereshetőek is, és természetesen azon dolgozunk, hogy ez az archívum napról napra bővüljön. Emellett természetesen számos érdekes rendezvénnyel várjuk a jövőben is a közönséget a Németek Házába.”

A Zentrum 2014. szeptember 30-án tartja születésnapi rendezvényét a Magyarországi Németek Házában, amelyre mindenkit szeretettel várnak!

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo