Film, kiállítás és tombola – 10 éves a Zentrum

Forrás: Zentrum

Nagyszerű volt a hangulat a Zentrum 10 éves születésnapi buliján szeptember 30-án! A telt házas rendezvényre rengeteg érdeklődő érkezett a Magyarországi Németek Házába és mindenki elégedetten távozott.

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ csapata ez alkalomra egy 24 perces filmet forgatott, ami keresztmetszetet adott a mai magyarországi német létről, identitásról, és ezen belül is a Zentrum munkájáról. Öt riportalany fejtette ki Ambach Mónikának, aki szerkesztője volt a filmnek, mit gondolnak a németség jelenéről és jövőjéről. Gerner Éva (Unser Bildschirm szerkesztője) a médiumok szerepére hívta fel a figyelmet, Mayer Éva (Barátság folyóirat felelős szerkesztője) és Schuth János (Neue Zeitung főszerkesztője) amellett, hogy az offline médiumok mellett érveltek, fontosnak tarják az internetet és az általa nyújtott lehetőségeket. Heinek Ottó (Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke) kiemelte, hogy az identitását ápolni kívánó magyarországi németeknek minden lehetőségük megvan arra, hogy az önkormányzatok, egyesületek munkájában is tevékenyen részt vegyenek, valamint hangsúlyozta ennek fontosságát. Az ötödik riportalany, Englenderné Hock Ibolya (pécsi Koch Valéria Iskolaközpont igazgatója) pedig az oktatást, mint kulcsfontosságú alapot emelte ki, különös tekintettel az MNOÖ Wurzeln und Flügel (Gyökerek és Szárnyak) oktatási koncepciójára, mely a régi és új ötvözését foglalja magában.

A film köré épített műsort négy olyan diák vezette, akik már részt vettek a Zentrum egy, vagy akár több pályázatán is. Az estet Göbl Viktória és Schauer Sára nyitotta meg. Mindketten a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának diákjai és szerepeltek, sőt nyertek is már az Abgedreht! filmversenyen. Sára a Blickpunkt fotópályázaton is többször indult és feltett szándéka, hogy idén is benevez a napokban startoló pályázaton.
A film után Stefán Krisztina és Weigert Viktor vették át a szót. Mindketten egyetemisták, de néhány évvel ezelőtt pályázók és díjazottak voltak az Abgedreht! filmversenyen, Krisztina még a középiskola után is készített filmeket és sikeresen szerepelt az U35sec kategóriában is. A fiatalok kisorsoltak 10 erre az alkalomra készített bögrét, amit a közönség nagy lelkesedéssel fogadott, majd a vendégek bevonásával énekelték el a Zum Geburstag viel Glück… kezdetű dalt.

A photo posted by Zentrum (@zentrumhu) on

Ekkor váratlanul az MNOÖ képviselői kértek szót és  felköszöntötték a Zentrum munkatársait. Heinek Ottó elnök és Pfiszterer Angelika kultúrreferens oklevelet és ajándékot adtak át, és személyesen tolmácsolták az elnökség jókívánságait.

A program egy hatalmas 10TRUM feliratú tortával, szendvicsekkel, borral és vidám beszélgetésekkel folytatódott. Mindeközben a Fritz Joe-Gyárfás István dzsesszduó szórakoztatta a közönséget. A vendégeknek lehetőségük volt megtekinteni az aktuális Blickpunkt vándorkiállítást a nagyteremben, illetve kiállításra kerültek régi programfüzetek, meghívók és az elmaradhatatlan Abgedreht! pólók is. Csupa olyan hétköznapi dolog, ami az elmúlt tíz év távlatából már történelem.

A Zentrum-Programme im HdU következő rendezvénye októben 9-én lesz. A Zentrum Gonda Gábor Kitaszítva című könyvének bemutatójára várja az érdeklődőket.

…és ne felejtsék, napokon belül kezdődik a 7. Blickpunkt – Képek versenye! – Fényképezzük le magunkat!

(Részletekért kísérjék figyelemmel weboldalunkat, vagy lájkolják Facebook oldalunkat.)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo